Тарута разом з Лівією зацікавилися сільгоспземлями

Понеділок, 25 травня 2009, 20:04

Корпорація "Індустріальний союз Донбасу" спільно з компанією-партнером з Лівії в цьому році взяли в обробку в Україні 40 тис. земель сільськогосподарського призначення і розглядають можливість розширення цього проекту до 100 тис. га

Про це повідомив міністр аграрної політики України Юрій Мельник, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

"Відповідні документи між ІСД і лівійською компанією були підписані ще минулого року. У цьому році в проект включено вже 40 тис. га", - зазначив він.

Мельник уточнив, що цей проект є комерційним, тому всі подробиці необхідно уточнювати безпосередньо у його учасників.

За його словами, якщо проект буде розширено до 100 тис. га, то виходячи з подібних інших проектів його вартість можна буде оцінити в 60-70 млн. дол., а терміни окупності - три-чотири роки.

Міністр нагадав, що Лівія висловила зацікавленість у придбанні в Україні близько 100 тис. га сільгоспземель ще 2003 року, однак реалізація цього проекту затягнулася, в тому числі через особливості ринку земель в Україні.

Мельник додав, що українська сторона пропонує лівійській брати участь в проектах з будівництва в Україні елеваторів загальною потужністю до 1 млн. тонн.

За його словами, потенційно весь цей обсяг може бути використаний для поставок зернових безпосередньо до Лівії або через неї в інші країни Африки.

Він зазначив, що паралельно генеральний директор ТОВ "Сільськогосподарське підприємство "Нібулон" Олексій Вадатурський ще минулого року запропонував спільно з лівійські партнерами побудувати великий елеватор в Лівії.

За його словами, 2008 року Україна поставила до Лівії 280 тис. тонн зерна, а з початку цього року - вже 230 тис. тонн.

Міністр також уточнив, що всього в нинішньому маркетинговому році (липень 2008-червень 2009 року) експорт зерна з України вже досяг рекордних 22 млн. тонн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: