Запрошуємо на перший за час великої війни Банківський форум

Комуністи закликають повернути "Херсонмаш" державі

П'ятниця, 22 травня 2009, 19:10 -

Народні депутати від фракції Компартії Петро Симоненко і Катерина Самойлик ініціюють повернення у державну власність цілісного майнового комплексу ТОВ "Херсонський машзавод", створеного на базі майна ВАТ "Херсонські комбайни".

Відповідний законопроект зареєстрований у Верховній раді 22 травня.

Як наголошується в пояснювальній записці до законопроекту, Херсонський машзавод до приватизації мав стовідсоткову завантаженість з виробництва комбайнів.

У той же час з порушенням законодавства з держвласності були відчужені пакети акцій ВАТ "Херсонські комбайни", підприємство доведено до банкрутства, а державі завдано значних збитків.

Реклама:

У документі відзначається, що при укладанні акта прийому-передачі пакета акцій ВАТ "Херсонські комбайни" Фондом держмайна (ФДМ) України на користь ВАТ "Лізингова компанія "Украгромашінвест" були порушені статті Конституції й указ президента від 11 травня 1994 року "Про холдингові компанії".

Визначенням Господарського суду Херсонської області від 26 серпня 2003 року було передбачено відновити ФДМ у реєстрі власників ВАТ "Херсонські комбайни" як власника 50% +1 акція, однак рішення судів виконано не було, констатується у пояснювальній записці.

Автори законопроекту наголошують, що сьогодні на підприємстві склалася критична ситуація: виробництво зупинено, заробітна плата не виплачується, зупинені всі відрахування до бюджету і Пенсійного фонду.

У той же час ні власники ХМЗ, ні влада "не приймають ніяких заходів для того, щоб вдихнути в завод нове життя".

"Якщо виділяти державні кошти на підтримку виробництва українських комбайнів, то тільки за умови державної власності підприємства", - резюмують автори законопроекту.

Як відомо, при створенні у 1998 році лізингової компанії "Украгромашінвест" (УАМІ), засновником якої виступила держава в особі Кабінету міністрів, до її статутного капіталу були передані пакети акцій 40 підприємств сільгоспмашинобудування, у тому числі 50% +1 акція ВАТ "Херсонські комбайни" - єдиного в Україні виробника зернозбиральних комбайнів.

Пізніше з дозволу уряду відбулася емісія "Украгромашінвесту", у результаті якої близько 49% акцій приватизировала компанія "Інтерлінк", потім у складі акціонерів з'явилася корпорація "Інтерпайп".

В подальшому між приватними акціонерами виник корпоративний конфлікт, що призвів до створення двох правлінь УАМІ.

Контрольний пакет акцій ВАТ "Херсонські комбайни", переданий до статутного капіталу "Украгромашінвесту", був проданий, після зміни власника було розпочато банкрутство ВАТ, введена процедура санації.

Її підсумком стало підписання мирової угоди та відчуження активів підприємства в ТОВ "Херсонський машзавод", який входить до структури "НВП "БілоцерківМАЗ".

Про намір повернути завод під контроль держави заявив і ФДМ.

Крім того, Верховна рада у березні 2009 року створила тимчасову слідчу комісію для з'ясування обставин відчуження держпакетів акцій підприємств через діяльність ВАТ "ЛК "Украгромашінвест" та обставин доведення до банкрутства ВАТ "Херсонські комбайни". Комісія буде діяти рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: