До Києва з'їдуться донори будівництва об'єкта "Укриття" на ЧАЕС

Вівторок, 7 квітня 2009, 13:29

У липні 2009 року в Києві планується проведення Асамблеї донорів по фінансуванню будівництва об'єкта "Укриття" над Чорнобильської АЕС.

Про це під час наради в уряді з питань зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта "Укриття" в екологічно безпечну систему заявив перший віце-прем'єр-міністр Олександр Турчинов, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

Зокрема, Турчинов зазначив: "Сьогодні вживаються заходи щодо забезпечення підготовки до проведення в липні цього року засідання Асамблеї донорів, яка вперше за час діяльності цього органу буде проходити тут, в Києві. Безумовно, у нас залишаються невирішеними багато непростих питань, які виникли в результаті цієї глобальної катастрофи".

Він сказав, що важливим для України є залучення до будівництва об'єкта "Укриття" над АЕС вітчизняних підприємств у якості субпідрядників.

Реклама:

У зв'язку з цим Турчинов наголосив на потребі у великій кількості металу і будівельних матеріалів для будівництва об'єкта "Укриття".

На його думку, в результаті будівництва цього об'єкта зона ЧАЕС повинна стати екологічно безпечною.

Як відомо, одразу після аварії на енергоблоці №4 ЧАЕС однією з найважливіших проблем стала ізоляція зруйнованого реактора і запобігання надходження радіоактивних речовин у навколишнє середовище, а в перспективі - його довгострокове і безпечне захоронення.

Першим етапом її вирішення стало завершення в листопаді 1986 року будівництва захисної споруди - об'єкта "Укриття" ("Саркофаг").

За період з 1986 року в реалізацію заходів різного рівня, спрямованих на забезпечення безпечної експлуатації енергоблоків Чорнобильської АЕС, було вкладено близько 264 млн. доларів.

Експлуатація ЧАЕС була припинена достроково: другий енергоблок - з 1991 року, після пожежі в машинному залі, перший енергоблок - з 1996 року за рішенням українського уряду, третій енергоблок був зупинений 15 грудня 2000 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: