Запрошуємо на перший за час великої війни Банківський форум

МВФ закликає до переходу на євро

Понеділок, 6 квітня 2009, 09:52

Міжнародний валютний фонд (МВФ) в конфіденційний доповіді, витяги з якої публікує Financial Times, попереджає про фінансові ризики, що стоять перед економіками країн Східної Європи.

МВФ прогнозує спад економіки регіону, включаючи Туреччину і країни колишнього радянського блоку, але без держав СНД, на 2,5% в цьому році, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Країнам доведеться рефінансувати борги на 413 млрд. дол. у цьому році, а також профінансувати дефіцити платіжного балансу ще на 84 млрд. дол.

Брак фінансування, яку країни спробують заповнити за рахунок МВФ, ЄС, інших джерел, складе при цьому в цьому році, за оцінками Фонду, 123 млрд. дол., у майбутньому - 63 млрд. дол.

При цьому найбільші потреби в грошах будуть у Румунії (34 млрд. дол.), Туреччини (40 млрд. дол.), Польщі (59 млрд. дол.).

Частка проблемних кредитів у банках може досягти 20%, що може означати втрати для західноєвропейських банків, що працюють в регіоні, в 160 млрд. дол.

З урахуванням кризових явищ в регіоні МВФ рекомендує прискорити перехід країн, які є членами Євросоюзу, на використання євро.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!