У БЮТ вважають малоймовірною девальвацію долара

Середа, 22 квітня 2009, 12:58

Депутат Верховної ради від фракції Блоку Юлії Тимошенко, член парламентського комітету з питань фінансів і банківської діяльності Олександр Шепелєв вважає малоймовірною девальвацію долара як стосовно гривні, так і стосовно основних світових валют.

Про це повідомляє агентство "Українські новини" з посиланням на повідомлення прес-служби депутата.

"Зниження курсу долара стосовно основних світових валют через емісію долара не варто очікувати", - говорить він.

"Основною метою усвідомленої політики ослаблення національної валюти є поліпшення торговельного балансу країни. У США ж через масштабний спад внутрішнього споживання імпорт уже швидко йде на спад і без девальвації. У результаті торговельний дефіцит США - основний "фундамент" очікувань девальвації - у листопаді-грудні 2008 року знизився до мінімальних значень за майже 5 років, причому поліпшення цього показника відбулося далеко не тільки за рахунок падіння цін на нафту. У зв'язку з цим якої-небудь гострої потреби в додатковій девальвації долара попросту немає", - зазначає депутат.

Реклама:

За словами Шепелєва, курс долара практично ніколи не був у числі пріоритетних цілей фінансової влади США, які теоретично могли б усвідомлено послабити валюту.

"У зв'язку з цим, думаю, що якщо долар раптом почне зниження, то відбудеться це за рахунок ринкових тенденцій, а не усвідомленої політики. Але поки що ринкові умови складаються на користь долара", - сказано в повідомленні.

У сьогоднішній світовій економіці, зазначає Шепелєв, долар виконує дві принципово різні функції.

"По-перше, він - національна валюта США. По-друге - світова валюта, зокрема єдина міра вартості, торговельна й резервна валюта. Як національна валюта США, він може й повинен використовуватися для полегшення економічної ситуації в США - шляхом емісії. Причому те, що він відіграє роль єдиної міри вартості й торговельної валюти, дає змогу за нові емітовані долари купувати продукцію й послуги в усьому світі й тим самим підвищувати рівень споживання в США", - відзначає Шепелев.

Якщо після 2010 року економіка США почне відновлюватися, то, на думку депутата, одночасно зросте значимість американської валюти й, імовірно, прийде час її зростання.

Як відомо, раніше Шепелев виступав за збереження долара головною резервною валютою.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!