Суботін знову вирішив не ділитися з Григоришиним

Середа, 15 квітня 2009, 17:02 -

Збори акціонерів "Турбоатому" 13 квітня 2009 року відбулися з порушенням чинного законодавства, тому всі рішення, які були ухвалені на них, є незаконними.

Про це на прес-конференції заявила офіційний представник власників КУА "Сварог Ессет Менеджмент" (володіє близько 15% акцій "Турбоатому") Ганна Коротка.

За її словами, позов вже готується і днями буде поданий до суду.

Коротка зазначила, що голосування на зборах проводилося з порушенням принципу "одна акція - один голос", а підрахунок голосів проводився за кількістю піднятих рук, без врахування кількості голосів, які належать тому чи іншому акціонеру.

Реклама:

"Голосування по суті не було. Та процедура, яка відбувалася шляхом підняття карток, коли голоси "за" не обраховуються, не може вважатися голосуванням", - наголосила вона.

Крім того, на голосування виносилися лише пропозиції генерального директора підприємства Віктора Суботіна, який головував на зборах.

Проекти рішень, які пропонувалися представниками Фонду держмайна і ТОВ "КУА "Сварог Ессет Менеджмент", взагалі не були винесені на голосування.

Так, за словами Короткої, представник ФДМУ запропонував не затверджувати звіт наглядової ради і визнати її роботу незадовільною.

Втім, головуючий все одно поставив на голосування затвердження звіту.

За цю пропозицію не голосували представники ФДМ, "Сварог Ессет Менеджмент" та низка міноритаріїв, тобто, понад 95% голосів присутніх на зборах.

"Натомість, Суботін не врахував голоси "проти", а навпаки, відніс їх до голосів "за", - наголосила Коротка.

Крім того, за її словами, "відповідно до цивільного кодексу, відповідно до закону про господарські товариства, до статуту товариства питання розподілу прибутку є виключною компетенцією загальних зборів акціонерів".

"На зборах же було розподілено тільки 35% прибутку, які спрямовані на дивіденди. Решта прибутку залишилася у розпорядженні виконавчого органу", - зазначила Коротка.

"Суботін робить так вже не один рік. Майже 500 мільйонів гривень знаходяться на рахунках "Мегабанку", який належить Суботіну, і підтримують його діяльність. У той же час, не було доповіді щодо технічного переозброєння підприємства, соціальної сфери тощо", - наголосила вона.

Як відомо, харківське ВАТ "Турбоатом" входить до числа провідних турбінобудівних підприємств світу і спеціалізується на виробництві турбін для теплових і атомних електростанцій, гідравлічних турбін для гідроелектростанцій і гідроакумулюючих електростанцій, газових турбін для теплових електростанцій.

75,22 % акцій "Турбоатома" належать державі і знаходяться в управлінні Фонду держмайна, близько 15 % знаходяться в управлінні компанії КУА "Сварог Ессет Менеджмент", яку пов'язують з російським бізнесменом Костянтином Григоришиним.

Решта акцій належать міноритаріям, найбільшим з яких є "Мегабанк".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: