Запрошуємо на перший за час великої війни Банківський форум

Goldman Sachs знизив прогноз для України

Субота, 11 квітня 2009, 10:11

Банківський холдинг Goldman Sachs Group Inc. знизив свої прогнози для економік України, Росії та Казахстану на тлі триваючого погіршення перспектив глобальної економіки.

Зокрема, у доповіді московського економіста Goldman Рорі Макфаркуара говориться, що ці країни "страждають від сильного "похмілля" після кредитного міхура, який луснув, і падіння цін на сировинні товари", повідомляє К2Кapital.

Макфаркуар переконаний, що ВВП в Україні у 2009 році впаде на 15%, тоді як у попередньому прогнозі Goldman ішлося про падіння цього показника на 2%.

Такі перспективи банк назвав "дуже жорсткою посадкою, яка вже почалася".

Реклама:

Російська економіка в 2009 році, на думку експерта, скоротиться на 5,5%, хоча попередній прогноз говорив про зменшення ВВП Росії на 3,5%.

Аналітик вважає, що валовий внутрішній продукт Казахстану втратить 3%, в той час як попередня оцінка перспектив казахстанської економіки вказувала на нульове зростання.

Як відзначається в документі, компанії та банківські установи цих країн зіткнулися з труднощами при погашенні іноземних позик, так як ціни на нафту, газ і метали - ключові експортні товари - помітно впали.

За словами експерта, останні економічні дані по Україні виявилися "набагато гіршими, ніж очікувалося.

При цьому Макфаркуар упевнений, що кредит від МВФ у розмірі 16,4 млрд. доларів не допоможе зупинити виведення капіталу з України і країна опиниться в "глибокій кризі".

Аналітик Goldman вважає, що розмір додаткового фінансування, необхідного Україні, становить близько 10 млрд. доларів, а така сума, на його думку, може надійти тільки від країн-членів "Великої вісімки".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: