Кінах лякає наслідками від подорожчання російського газу

Понеділок, 23 березня 2009, 19:12

Народний депутат, заступник голови парламентської фракції Партії регіонів, міністр промисловості та підприємництва опозиційного уряду Анатолій Кінах вважає, що ціна на російський газ у розмірі 280 доларів за тисячу кубометрів у другому кварталі нинішнього року стане значним тягарем для української промисловості, оскільки енергоємність вітчизняної промисловості в 2-3 рази вище, ніж в інших державах.

Як повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ" з посиланням на прес-службу Партії регіонів, він наголосив, що "заявлена ціна є дуже серйозним випробуванням для таких галузей, як хімічний комплекс, житлово-комунальне господарство, а також для деяких підприємств металургійного комплексу".

"На сьогоднішній день вже однозначно зроблений висновок, що хімічна галузь України в таких напрямках, як виробництво аміаку, карбаміду, є неконкурентоспроможною", - сказав Кінах.

"Дуже серйозним наслідком є те, що все це призводить до необхідності перегляду тарифів на житлово-комунальні послуги. Украй негативним є і те, що зараз зростання цін на природний газ збігається, у тому числі, зі складною ситуацією на зовнішніх ринках, де різко впали ціни і попит на традиційний український експорт. Це, в першу чергу, хімічна продукція та металургійна", -підкреслив він.

Реклама:

У той же час, за словами депутата, внутрішня економічна фінансова політика продовжує обслуговувати різноманітні політичні сценарії.

"Це вже призвело, по суті, до руйнування напрямків розвитку: інвестування, інноваційної політики, енергозбереження тощо. Свій негативний вплив накладає, безумовно, і повна відсутність узгоджених антикризових дій", - зазначив регіонал.

Зростання ціни на газ на 10 доларів щодо раніше запланованої ціни, вважає Кінах, буде тільки поглиблювати промисловий криза, який і так вже досягла "небачених" масштабів.

"Так, за січень - лютий середнє падіння промисловості в Україні склало 32,8%. Тобто, у порівнянні з січнем - лютим 2008 року ми фактично втратили третю частину промисловості. Це зайвий раз підтверджує, наскільки важливим є вихід на системні антикризові дії, які, в свою чергу, залежать від консолідованої позицій та узгоджених дій усіх гілок влади ", - нагадав він.

Як повідомлялося, заступник голови правління "Газпрому" Валерій Голубєв на конференції в Брюсселі заявив, що Україна буде купувати російський газ у II кварталі 2009 року за ціною 280 доларів за тисячу кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!