Уряд зможе допомогти всім проблемним банкам

Понеділок, 23 березня 2009, 16:59
Банківській системі України вистачить тих 44 мільярдів гривень державної допомоги, що передбачені держбюджетом-2009 для рекапіталізації вітчизняних фінустанов, вважають експерти.

Як пише газета "Дело", заступник голови правління НБУ Віктор Кравець запевняє, що ситуація в банківському секторі далеко не така трагічна, як багато хто собі уявляє.

За його даними, перевірка банків першої та другої груп вже завершилася і показала, що замість 44 мільярдів гривень, які передбачаються на рекапіталізацію банків, їм потрібно набагато менше.

На допомогу держави вже зараз претендують 6 банків. При цьому, якщо повністю задовольнити прохання трьох з них - "Укрпромбанку", банку "Надра" і "Родовід Банку", - то на це піде 12 мільярдів гривень. У той же час, ця сума може бути і зменшена.

Віталій Ваврищук, аналітик ІК "Драгон Капітал", говорить: "Тимчасовий адміністратор НБУ в банку "Надра" заявила про те, що банку потрібно 5 мільярдів гривень. На мою думку, ця сума знадобиться банку в разі проведення так званої упереджувальний рекапіталізації, тобто залучення в капітал банку коштів в обсягах, достатніх для покриття кредитних ризиків у період фінансової кризи".

Реклама:

"Однак значну частину відрахувань на формування резервів можна було б покрити за рахунок операційного прибутку банку протягом 2009 і 2010 років. Тобто, витрати держави на поповнення капіталу банку можуть на насправді бути нижче", - зазначає він.

За оцінками ряду експертів, для відновлення повноцінної діяльності банку "Надра" може вистачити 2-2,5 мільярда гривень державної допомоги.

Як повідомлялося, представники НБУ заявили про намір до кінця березня поточного року подати уряду пропозиції про рекапіталізацію трьох банків, у яких в даний час введена тимчасова адміністрація.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!