Запрошуємо на перший за час великої війни Банківський форум

Ринок зв’язку заповнять компанії без ліцензій?

Середа, 18 березня 2009, 11:25

Нацкомісія з питань регулювання зв'язку (НКРЗ) розробляє проект поправок до закону "Про телекомунікації", в якому пропонує скасувати ліцензування телекомунікаційних послуг.

Як пише газета "Комерсант-Україна", це спростить і здешевить вихід на ринок для компаній: зараз плата за видачу ліцензій складає від 1,7 тисяч гривень до 340 тисяч гривень для роботи в одному регіоні.

За словами члена НКРЗ Володимира Олійника, компанії, яка бажає стати оператором зв'язку, достатньо буде заповнити реєстраційну картку, вказавши види послуг, які вона планує надавати.

Новий порядок не передбачає і стягнення плати за видачу дозволу.

Реклама:

На сьогодні вартість ліцензії для фіксованого зв'язку в одному регіоні становить від 1,7 тисяч гривень до 50 тисяч гривень в залежності від кількості абонентів, для бездротового зв'язку - 102 тисяч гривень, для мобільного зв'язку - 340 тисяч гривень.

Наразі для операторів бездротового, в тому числі мобільного, зв'язку діє подвійне ліцензування. "Компанії змушені отримувати ліцензію на вид діяльності і ще одну - на частоти. Це нелогічно і створює незручності як компаніям, так і комісії", - зазначив член НКРЗ Володимир Звєрєв.

На сьогодні кількість компаній, що бажають отримати ліцензії, знизилося, а раніше НКРЗ розглядала по 20-30 заявок щотижня.

"За чинним законодавством НКРЗ не може відмовити у видачі ліцензії, якщо у компанії правильно оформлені документи. Ми вже два роки нікому не відмовляли, але кожна заявка повинна розглядатися на засіданні комісії з дотриманням всіх формальних процедур", - поскаржився Звєрєв.

За словами Володимира Олійника, законопроект заплановано подати на затвердження Кабміну вже в II кварталі.

Нововведення полегшить життя компаніям, у яких підходить до кінця термін дії ліцензій, а також вихід на ринок нових операторів.

"Зараз на розгляд заявки комісією йде до 30 днів, а сама ліцензія коштує грошей, - сказала голова правління Інтернет-асоціації України Тетяна Попова .- Крім того, клопітно, і сама процедура переоформлення ліцензії: необхідно зібрати масу документів, подати заявку до НКРЗ, дочекатися її розгляду ".

"Будь-яка лібералізація питань ліцензування - це позитивний крок", - підкреслив генеральний директор "Українських радіосистем" (ТМ "Білайн") Олександр Баринов.

"Зараз нам необхідно стежити за переоформленням відразу двох ліцензій, що несе ризики для бізнесу: теоретично можлива ситуація, коли компанія, що володіє ліцензією на радіочастоти, може позбутися ліцензії на вид діяльності. Якщо НКРЗ скасує одну з ліцензій, що ця проблема буде виключена" - додав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!