Євросоюз готовий до переговорів з Росією щодо газового конфлікту

Вівторок, 10 березня 2009, 11:52
Європейський Союз готовий до діалогу з Росією на тему створення механізмів енергобезпеки.

З такою заявою виступила комісар ЄС із зовнішніх зв'язків Беніта Ферреро-Вальднер, виступаючи в Лондоні, пише видання "Дело".

Єврокомісар закликала Росію виробити нові засоби для вирішення регіональних економічних диспутів, на зразок січневого газового конфлікту з Україною.

У цьому зв'язку вона привітала ініціативу президента Росії Дмитра Медведєва обговорити створення нової системи безпеки в Європі, умовно назвавши її "Гельсінкі-плюс".

"Ми хочемо посилити наш енергетичний діалог з Росією, перевівши його в русло юридично зобов'язують домовленостей", - сказала єврокомісар.

При цьому Ферреро-Вальднер відзначила "амбітну ініціативу російської сторони про запуск переговорів щодо нової міжнародної угоди в галузі енергетики".

"ЄС готовий обговорювати нові ідеї і з нетерпінням чекає від Росії більш детальних пропозицій", - додала вона.

За її словами, Євросоюз "зовсім не хоче позбутися від Росії, і вона буде залишатися головним постачальником газу до Європи в середньостроковій і, ймовірно, довгостроковій перспективі".

Єврокомісар також підкреслила взаємозалежність між країнами ЄС і Росією в питанні газових поставок. "ЄС на чверть залежить від російських поставок, але при цьому до 75% своєї виручки Газпром отримує від нас", - зазначила Ферреро-Вальднер.

У той же час, за словами Ферреро-Вальднер, частка російських інвестицій в європейський газовий сектор має приблизно відповідати частці європейських вкладень в російський газовий сектор.

Єврокомісар повідомила, що готова обговорювати пропозицію Дмитра Медедева з розробки нового Договору про європейську безпеку. "Якщо Гельсінкі-2 може стати" Гельсінкі-плюс ", в цьому випадку ми повинні розглядати це скоріше як шанс, ніж як загрозу", - сказав дипломат.

Крім того, Ферреро-Вальднер відзначила пріоритет проекту "Набукко" (Nabucco) над російськими проектами Північний і Південний потік для ЄС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!