ЄС поки не готовий кидати гроші на підтримку економіки

Вівторок, 10 березня 2009, 10:23
Міністри фінансів країн Євросоюзу на зустрічі в понеділок висловилися проти форсованого прийому в зону євро східноєвропейських країн і дали зрозуміти, що не вважають за необхідне прийняття нових масштабних заходів із стимулювання економіки.

"Ми не обговорюємо яких-небудь додаткових заходів", - сказав міністр фінансів Німеччини Пєєр Штайнбрюк, зазначивши, що раніше керівники фінансових відомств хотіли б оцінити ефект від уже вжитих урядами заходів, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна". 

Зокрема, Німеччина нещодавно схвалила пакет заходів з підтримки економіки на 50 млрд. євро (це еквівалентно 1,5% ВВП).

Багато європейських урядів побоюються різкого збільшення держборгу і дестабілізації в результаті цієї фінансової ситуації.

За даними агентства Bloomberg, рівень бюджетного дефіциту для всіх країн ЄС подвоїться цього року і досягне 4,4%.

США зі своєї сторони закликають інші розвинуті країни вжити додаткові вливання в економіку, щоб зупинити розростання безпрецедентної світової економічної кризи, і, як кажуть експерти, планують зробити цю тему основною на майбутній зустрічі G20.

Міжнародний валютний фонд вважає, що адекватним є виділення країнами на потреби економіки до 2% ВВП.

Європейці ж напередодні зустрічей G20 роблять наголос, перш за все, на необхідності реформування світової фінансової архітектури та посилення регулювання ринків.

Угорський прем'єр Ференц Дюрчань закликав раніше ЄС прискорити також прийом в зону євро нових членів, щоб підтримати їх у боротьбі з кризою.

"З огляду на нинішню волатильність ситуації", міністри не вважали можливим починати дискусію з цього питання, сказав за підсумками зустрічі в понеділок міністр фінансів Люксембургу Жан-Клод Юнкер.

Зустріч в Брюсселі проводилася в рамках підготовки до зустрічі міністрів фінансів G20, яка пройде в кінці нинішньої тижня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: