Заборону НБУ на дострокове зняття депозитів можна обійти

Середа, 25 лютого 2009, 10:07
 

На початку тижня в Україні запрацювала електронна "Біржа депозитів" і тепер населення може обходити заборону НБУ на дострокове зняття депозитів, просто продавши свій вклад.

На цей час на сайті "Біржа депозитів" розміщено близько 600 пропозицій про купівлю-продаж депозитів, і за твердженням його організаторів, кількість оголошень щодня зростає на 60-70 штук, пише видання "Дело".

Суть роботи нової "біржі" дуже проста - звести разом вкладника банку, який хоче продати депозит, і позичальника (цього ж банку), який готовий купити чужий внесок із значною знижкою.

Навіщо населення готове купувати і продавати депозити, пояснив Денис Дрозд, директор Української тендерної системи і організатор "Біржі депозитів".

"Наприклад, позичальник винен банку за автокредитом 20 тисяч доларів. Він знаходить на нашій "біржі" вкладника, у якого така ж сума коштів розміщена на депозиті в цьому ж банку і який хоче його продати. Після чого вони домовляються, що позичальник "придбає" у вкладника цей депозит, але не за 20 тисяч, а, наприклад, за 17-18 тисяч доларів. Після чого обидва йдуть в банк, який проводить взаємозалік - за рахунок депозиту одного вкладника закривається кредит іншого. У підсумку позичальник менше заплатив за кредитом , а вкладник одержав живі гроші на даний момент", - пояснює найпопулярнішу схему Дрозд.

За його словами, при сумі до 25 тисяч доларів клієнти вирішують свої взаємини з банком протягом 1-2 днів.

Основні причини, що змушують вкладників продавати свої депозити із значним дисконтом, це девальвація гривні і невпевненість у надійності банківської системи.

На думку більшості опитаних банкірів, поява такої "біржі" - позитивний момент, хоча банки і не отримують від таких угод ніякого прибутку.

"Сказати, що банк від цього виграє, я не можу, але він і не програє, тому що таким чином порівну зменшуються активи і пасиви фінустанови. В умовах, коли позичальник згодом міг перестати платити, це зовсім непогано", - вважає голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук.

До того ж, на думку банкіра, це знімає напруження, яке переживають вкладники і позичальники банків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!