Український автопром шукає нові ринки збуту

Понеділок, 2 лютого 2009, 09:43
 

У 2009 році в Україні буде продано удвічі менше автомобілів, ніж минулого року, підрахували виробники.

Проблеми з кредитуванням і девальвація гривні призвели до того, що в цьому році буде продано не більше 300 тис. автомобілів., повідомляє видання "Комерсант-Україна".

У таких умови підтримати виробників, на долю яких до сих пір доводилося трохи більше 60% автопродажів в країні, можна лише шляхом пошуку нових ринків збуту, вважають експерти.

"Минулий рік став рекордним в історії авторинку - 630 тис. проданих автомобілів: 64% - українського виробництва і 36% - імпортовані", - розповів директор інформаційно-аналітичної групи Auto-Consulting Олег Омельницький.

Однак у цьому році у зв'язку з падінням купівельної спроможності населення та відсутністю доступного кредитування обсяг продажів скоротиться.

В "УкрАвто" вважають, що він складе 220-250 тис., за підрахунками корпорації "Богдан" - 250-300 тис. автомобілів. За даними Auto-Consulting, розрахованим на підставі показників листопада минулого року, в I кварталі поточного року авторинок скотився до рівня 2005-2006 років. У порівнянні з минулим роком - знизиться на 60-70%.

"В Україні й далі буде спостерігатися прогресування кризи, і коли він досягне дна - невідомо", - сказав Омельницький.

Скорочення ринку вже призвело до падіння обсягів виробництва. Корпорація "УкрАвто" ще в кінці минулого року скоротила випуск автомобілів - до 120 тис. на рік.

Схожа ситуація - і в компанії "Єврокар" (збірка Skoda, Volkswagen і SEAT): з січня завод у Закарпатській області перейшов на роботу в одну зміну. Як розповіли в компанії, у зв'язку з тим що дозволу на експорт продукції у заводу немає, виробництво буде й далі скорочуватися.

Інші виробники бачать для себе вихід з кризи саме в збільшенні експортних поставок.

"Завдяки збільшенню експорту "Богдан" планує уникнути скорочення обсягу виробництва автобусів, зберігши його на минулорічному рівні", - відзначив прес-секретар корпорації Сергій Красуля.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: