Запрошуємо на перший за час великої війни Банківський форум

"Нафтогаз України" перекладе збитки на промисловість

П'ятниця, 23 січня 2009, 10:32

НАК "Нафтогаз України" розглядає кілька варіантів підвищення ціни на газ для промислових споживачів.

Про це повідомляє видання "Комерсант-Україна".

Відповідно до більш м'якого сценарію його ціна може вирости з нинішніх 313 доларів за тисячу кубометрів до 330, що дозволить зберегти нинішні обсяги виробництва у всіх базових галузях промисловості.

Два інших варіанти припускають зростання до 400 або 450 доларів - у цьому випадку постраждають навіть металурги, досить стійкі до підвищення вартості палива.

Реклама:

У прес-службі "Нафтогазу" розповіли, що ціна буде названа після затвердження фінансового плану компанії. Планується, що це буде зроблено на засіданні Кабінету міністрів у майбутнє середу.

Голова Мінпаливенерго Юрій Продан заявив, що компанія має намір визначити єдину ціну на газ на весь рік, яка не буде залежати від поквартальної зміни цін на імпортовану сировину.

Ця ціна, за словами прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, буде визначатися, виходячи з вартості газу на границі України в 228,8 дол.за тис. куб. м.

Джерело, близьке до "Нафтогазу", запевнило, що зараз обговорюється ціна на рівні близько 250 дол. за тис. куб. м.

Мінпаливенерго розглядає три варіанти формування ціни на газ для промислових споживачів, розповло високопоставлене джерело в департаменті нафтової, газової і нафтопереробної промисловості міністерства.

Відповідно до першого варіанта, до ціни 250 дол. (перерахованої в гривні за курсом Нацбанку 7,7 грн/дол.) буде додано витрати "Нафтогазу" на реалізацію природного газу (121 грн за тисячу кубометрів), тариф на транспортування (122 грн за тисячу кубометрів) і ПДВ.

Цільова надбавка (152,8 грн за тисячу кубометрів), яку Кабмін скасував 1 січня 2009 року, не буде включена в тариф. У цьому випадку ціна на газ для промисловості не перевищить 330 дол.за тис. куб. м.

За другим сценарієм, цільову надбавку буде відновлено, і в цьому випадку ціна на газ досягне 400 дол. "Ще є ідея виходити з ціни закупівлі газу 360 дол. за тис. куб.м у I кварталі. Тоді ціна для промисловців (без надбавки) досягне 450 дол",- пояснило джерело.

Якщо ціна на газ залишиться на рівні 330 дол. за тис. куб. м, це буде прийнятно навіть для хіміків, у собівартості виробництва продукції яких газ займає значну частку. У прес-службі "Дніпроазота" говорять, що в такому випадку зможуть забезпечити на своєму виробництві мінімальну рентабельність і підприємство не зупиниться.

Однак при ціні 400, а тим більше 450 доларів, не зможуть працювати навіть металурги, що менше страждають від росту цін на газ. За словами генерального директора Маріупольського меткомбінату ім. Ілліча Володимира Бойка, при ціні 400 дол. збитки підприємства виростуть майже вдвічі. "Якщо зараз рентабельність -5%, то буде -8%",- прогнозує Бойко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: