Металурги очікують газового вердикту

Вівторок, 20 січня 2009, 16:31
 

Металургійні підприємства вагаються оцінювати українсько-російські домовленості про поставки природного газу в 2009-2019 роках до оприлюднення точної ціни газу для промислових споживачів.

На думку віце-президента консорціуму "Індустріальна група", що управляє активами концерну "Індустріальний союз Донбасу", Олександра Пилипенка, збільшення ціни на газ безумовно вплине на рентабельність укладених метпідприємствами контрактів, але оцінювати масштаби цього впливу можна буде тільки після одержання інформації про ціну газу для конкретних підприємств і про загальні правила гри на внутрішньому газовому ринку.

"Не зрозумілі принципи: яким чином торгуватимуть цим газом в Україні, виконуватимуть усю ту малу роботу з просування природного газу від кордону безпосередньо до промпідприємств. Коли ці правила буде відпрацьовано, тоді можна буде про щось говорити", - зазначив Пилипенко.

Він підкреслив, що внаслідок введення нових цін на газ особливо сильно може постраждати хімічна промисловість, металургія ж менш вразлива в цій сфері, повідомляє агентство "Українські новини".

Реклама:

"Металургія не настільки залежна від природного газу, як хімія - у металургії є два виходи: пиловугільне паливо і парогазові установки, які можуть дати зовсім нову енергетичну картинку для цих підприємств. Це питання тільки часу і засобів", - зазначив Пилипенко.

Він підкреслив, що у разі довгострокових контрактів на природний газ за прогнозованої ціни підприємства зможуть виробити стратегію диверсифікованості свого енергопостачання.

Компанія "Метінвест-холдинг", яка керує групою "Метінвест", зазначила, що вважає недоцільним давати оцінку впливу українсько-російських газових домовленостей на металургійну галузь до визначення чіткої ціни на газ для промспоживачів.

"Як тільки ціну буде оголошено і буде виведено вартість для кінцевого споживача з урахуванням транспортування - тоді і тільки тоді можна буде предметно говорити про плюси і мінуси", - зазначила прес-служба компанії.

Голова об'єднання "Металургпром" Василь Харахулах відмовився давати оцінку газовим угодам до оголошення точної ціни на газ для метпідприємств.

Виконавчий директор асоціації феросплавів Сергій Кудрявцев у свою чергу підкреслив, що для феросплавників ціна на газ не має серйозного значення в собівартості продукції, оскільки феросплави виробляються в електропечах, а для опалення використовується феросплавний газ і парогазові установки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!