Тимошенко виступає проти оплати боргів газом

Середа, 24 грудня 2008, 16:53
 

Рішення уряду і Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" накопичити максимальні запаси природного газу в підземних сховищах (ПСГ) за ціною 179,5 дол. за 1000 куб. м є правильним.

Про це прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила журналістам у Києві в середу, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Є добрі резерви в сховищах, які належать НАK "Нафтогаз України", і якщо президент говорить, що ми повинні віддати резерви газу, незрозуміло чому, такі заяви і такі дії можуть послабити Україну, нашу можливість забезпечити природним газом усіх споживачів", - сказала глава уряду

Вона уточнила, що на цей час в українських ПСГ знаходиться рекордний обсяг газу: 11,5 млрд. кубометрів російського, понад 11 млрд. кубометрів українського газу і 11 млрд. кубометрів газу "попередніх періодів".

Торкаючись питання боргів за закачанний газ перед його постачальниками, прем'єр зазначила, що наявність його в сховищах забезпечує безперебійний транзит російського газу до Європи.

"Ніколи Росія не просила в України оплачувати газ, закачанний в сховища, однак ще не спожитий", - заявила голова уряду. "Однак ми за закачанний газ практично увесь заплатили", - додала вона.

Тимошенко також виступила категорично проти пропозиції голови держави розглянути можливість оплати газових боргів газом.

На її думку, в наступному році ціна на газ буде вище.

Голова уряду висловила надію, що до кінця грудня все-таки будуть укладені контракти на поставку газу до України в 2009 році.

"Однак, якщо що-то вийде не так з контрактами, то ми на перший квартал майбутнього року газом забезпечені", - сказала Тимошенко.

Прем'єр також зазначила, що, не дивлячись на зниження ціни нафти в світі зменшення вартості транзиту газу територією України виключається.

"Зниження ніякого уряд категорично не допустить", - сказала Тимошенко.

Як повідомлялося, напередодні президент Віктор Ющенко висловив думку, що уряду і "Нафтогазу" слід відмовитися від практики закупівлі природного газу вчасно, якщо у них немає на це коштів, і перекласти ці витрати на плечі постачальника, як це робить більшість європейських країн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!