НБУ глушить споживчі кредити

Вівторок, 18 листопада 2008, 13:49
 

Національний банк України (НБУ) може піти на жорсткість вимог з формування банками резервів під споживчі кредити в контексті боротьби за поліпшення ситуації із зовнішньоторговельним балансом.

Про це повідомив голова Ради НБУ Петро Порошенко.

"Безумовно, Нацбанк буде на це реагувати, оскільки надійність повернення таких кредитів є меншою. І Нацбанк буде вимагати підвищеного рівня резервування під такі кредити", - сказав він журналістам у вівторок.

За словами голови Ради НБУ, значний дефіцит зовнішньої торгівлі все ще зберігається, а скорочення імпорту, що спостерігається, відбувається за рахунок зменшення постачань у країну сировини й устаткування, повідомляє агентство "Інтерфакс Україна".

Реклама:

"Ми не бачимо ніякого скорочення споживчого імпорту", - підкреслив Порошенко.

За його словами, збереження високого рівня імпортних споживчих товарів, у тому числі, за рахунок кредитування, негативно позначається на курсі гривні.

"Розігріваються панічні настрої - купуй зараз тому, що потім воно буде дорожче. Це просто знищує вітчизняне виробництво. Курс не може на це не відреагувати", - сказав голова Ради НБУ.

На його думку, пріоритет у кредитній політиці банків повинен віддаватися промисловим підприємствам, тоді як кредитування на придбання споживчих імпортних товарів повинне проводитися за залишковим принципом.

У зв'язку з цим Порошенко відзначив, що українські компанії не мають можливості залучати кредити на зовнішньому ринку і відчувають недостачу ресурсів на внутрішньому ринку. Збереження цієї проблеми призведе до скорочення надходжень до держбюджету і зростання безробіття.

Голова Ради НБУ також відзначив, що Нацбанк повинен підтримувати рефінансуванням саме банки, що кредитують українських виробників.

У той же час, за його словами, влада повинна продовжити роботу над відновленням довіри між клієнтами банків і банківською системою.

"Нацбанк із комбанками виробить чіткий прозорий механізм довгострокового кредитування реальної економіки: промислових і інфраструктурних проектів", - сказав Порошенко.

При цьому він підкреслив, що при вирішенні питання рефінансування банків неприйнятним є лобіювання інтересів конкретних банків і підприємств.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: