Фінкриза в Європі загострює проблеми промисловців

Середа, 8 жовтня 2008, 14:37

Європейські компанії, які стали жертвами жорстких умов кредитування, урізають обсяги інвестицій і запасів, що може привести до подальшого уповільнення економічного зростання, пише газета Financial Times, повідомляє агенство  "Інтерфакс" .


Рефінансування навіть "здорових" компаній зараз ускладнено, особливо якщо йдеться про короткострокові кредити, затверджують фінансисти.
"Якщо кількість ваших замовлень скорочується - а саме це зараз і відбувається з багатьма компаніями - вам належить припинити інвестиції", - заявив фінансовий директор однієї з провідних промислових компаній Європи.


Великі компанії використовують для фінансування повсякденної діяльності ринки короткострокового кредитування (у тому числі так званий ринок комерційних паперів). Але зараз ці ринки, й у США, і в Європі практично змерзли на тлі поширення проблем з ліквідністю в банківській системі.


"Це призводить до того, що зараз нам варто вкрай обережно використовувати кошти: скоротити обсяги інвестицій, зменшити запаси й обсяги операцій. Подібні дії призведуть до збитків, і це лише збільшить фінансовий тягар", - запевняє головний виконавчий директор французької автомобільної компанії Renault Карлос Госн.

Реклама:


Британська компанія Cadbury днями була змушена залучити поновлюваний кредит на суму 1 млрд. фунтів ($1,7 млрд.) для рефінансування короткострокової заборгованості. Інформовані особи стверджують, що використана була досить невелика частина кредиту.


На тлі проблем на ринках короткострокового кредитування банкіри збираються підняти вартість довгострокового фінансування. Банківські аналітики стверджують, що фінансові директори компаній у реальному секторі поки не до кінця усвідомлюють весь масштаб фінансової кризи і його потенційний вплив на рефінансування заборгованості таких підприємств.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: