ПФТС-Індекс підвищився на 9,64%, та чи на довго? ОНОВЛЕНО

Четвер, 30 жовтня 2008, 18:48

За результатами торгів в четвер, 30 жовтня, індекс ПФТС злетів на 9,64%, досягнувши рівня в 249,05 пункту.

За всіма коштовними паперами, включаючи корпоративні облігації і ОВГЗ, поміщено 140 операцій. Об'єм торгів склав 256 млн грн., з них 45 млн грн. дісталося ринку акцій, повідомляє видання FundMarket.

Прогнози аналітичного відділу КУА "ТАСК інвест" (зростання індексу 10-15%) виправдалися - ринок значно піднявся в ціні. В цілому торги знаходяться на досить низько-ліквідному рівні з невеликими об'ємами торгів.

Трейдер В'ячеслав Озеров з КУА "ТАСК інвест" звертає увагу на те, що «такої кількості операцій недостатньо, щоб говорити про який-небудь «розворот ринку», а істотне зростання було можливе переважно за рахунок підвищення котирувань».

Основний об'єм операцій вівся сьогодні на "Західенерго", яка в 19 операціях додала +12,76%, а об'єм торгів склав 29 млн грн.

Лідером зростання стала ВАТ "Холдингова компанія "Луганськтепловоз" , яка після вчорашнього сильного падіння відновилася на 137,5%.

Серед інших емітентів, що порадували зеленими індикаторами, були: Луцький автомобільний завод (ЛУАЗ) (+105,17%), Київенерго  (+76,47%), Центренерго(+38,16%), ВАТ "Мостобуд" (+33,78%), АК "Банк соціального розвитку "Укрсоцбанк" (+25%).

Серед постраждалих емітентів можна виділити ВАТ "Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат", у якого ціна паперів знизилася на 10% через падіння попиту, як на його продукцію, так і на саме виробництво в цілому.

Така ж доля спіткала ВАТ "Сан Інтербрю Україна"  (-72%), ВАТ "Мегабанк"(-22,82%).

В останні дні трохи пожвавилися й іноземні торгівельні майданчики. Услід за американським, азіатським і європейським ринком слід виділити й російських колег, які відчули зайвий оптимізм закриттям обох головних фондових майданчиків із зростанням індексів РТС і ММВБ вище 10%.

Зростанню світових ринків сприяли позитивні новини про корпоративні звіти компаній, а також чергове зниження Федеральною резервною системою ставки до 1%. Але відкриття сьогоднішньої торгівельної сесії в США було затьмарене даними попереднього ВВП, які показали мінімальні за останніх 7 років результати. Як свідчить статистика, ВВП знизилося на 0.3%, хоча це навіть краще ніж чекали аналітики.

В той же час український ринок поки випробовує негатив, оскільки услід за заявами про масштабні збитки найбільшого Маріупольського металургійного комбінату ім. Ілліча, послідувала заява Українській асоціації виробників феросплавів і іншої електрометалургійної продукції про рішення з 1 листопада повністю зупинити виробництво через проблеми зі збутом. Залишається надіятися на швидке одужання світової кон'юнктури.

В цілому з початку року падіння ПФТС-індексу склало -78,8%, а за 30 днів жовтня падіння склало  -33,7%.

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!