На енергоринку форс-мажорна ситуація

Понеділок, 27 жовтня 2008, 16:58
 

У понеділок, 27 жовтня, віце-президент НАК "Енергетична компанія України" Сергій Сердюк заявив, що НАК пропонує ввести форс-мажорний стан, а також прийняти низку антикризових заходів для теплової генерації у зв'язку з ймовірною кризою неплатежів на оптовому ринку електроенергії.

За словами пана Сердюка, для теплової генерації склалася критична ситуація. Зокрема, якщо з початку року ціна на енергетичне вугілля підвищилася на 67%, то середній тариф для теплової генерації збільшився усього на 25% або з 27 коп. до 34 коп. за квт/ч.

Через це рентабельність теплової генерації у вересні склала мінус 5,3%, а до кінця року вона очікується на рівні мінус 3,4%, повідомляє видання "Комерсант-Україна".

НАК пропонує дозволити тепловій генерації здійснювати поточні розрахунки за поставлену вугільну продукцію на рівні 90%, упровадити можливість 30-денної відстрочки при закупівлі енергетичних вугіль на вторинному ринку.

Крім того, НАК просить Мінпаливенерго звернутися до НКРЕ та "Енергоринку" з проханням не застосовувати до енергокомпаній штрафних санкцій у випадку незабезпечення розрахунків за електроенергію в 100%, що купується на ринку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!