Прямі газові контракти виллються для України у дорогий газ

Понеділок, 27 жовтня 2008, 15:02
 

Президент Російського газового товариства, заступник голови Держдуми Валерій Язєв позитивно оцінює перехід України й Росії на прямі договори в постачаннях газу, проте даний крок може призвести до підвищення ціни на газ для України до рівня європейською.

Як передає "Уніан",  про це Язєв сказав у понеділок на прес-конференції в Москві.

"Це чудово. Я розцінюю це як позитивний крок. Це дасть змогу уникнути різних пересудів", - заявив голова Держдуми РФ.

За його словами, треба чітко розуміти, що в такому разі Україна перейде на економічно обгрунтовані європейські ціни, розраховані за формулою ціни для Німеччини, прив`язані до нафти.

Реклама:

"Скільки відніметься за транспортування від Баумгартена, стільки Україна в найближчі роки й платитиме", - сказав він.

Відповідаючи на запитання, чи буде проведено коригування цін на газ з урахуванням падіння світових цін на нафту, депутат нагадав, що для більшості країн СНД ціна газу не прив`язана до ціни нафти і тому перерахунку не буде.

"Останні 4 роки ми намагаємося, поки що повною мірою безуспішно, перевести відносини з країнами СНД та Балтії на економічно обумовлені ціни. Ціни для них ніяк не були пов`язані з ціною на нафту, вони просто були договірними з радянських часів", - заявив Язєв.

Президент РГТ вважає, що сьогодні ціни на газ для України та Білорусі не відповідають європейським цінам. Нагадав, що в Європі ціна доходить до 500 євро за тисячу кубометрів, а споживачі платять до 1000 євро.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!