Статус Ради НБУ "підвищать" до консультантів

Четвер, 23 жовтня 2008, 13:25
 

Уряд пропонує обмежити повноваження Ради Національного банку України (НБУ), зберігши за ним лише можливість надання рекомендацій.

Відповідна пропозиція закріплена в урядовому законопроекті про мінімізацію впливу світової фінансової кризи на економіку України, текст якого розміщено на веб-сайті парламенту, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"З метою підвищення незалежності НБУ, встановити, що рішення Ради НБУ не можуть бути обмежуючими щодо дій Нацбанку і носять винятково рекомендаційний характер", - вказується в документі.

Як повідомлялося, у жовтні керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький заявив, що Раду НБУ доцільно ліквідувати, оскільки ії діяльність упереджена і заполітизована.

Реклама:

Відповідно до діючого закону про Нацбанк, Рада НБУ є керівним органом центрального банку поряд із правлінням. Рада НБУ може надавати рекомендації правлінню, а також застосовувати відкладене вето на рішення правління. У випадку, коли Рада НБУ застосовує таке вето, рішення правління може набрати сили лише при його підтвердженні 2/3 членів правління.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!