Держава накопичує борги

Середа, 15 жовтня 2008, 13:41
 

Сума неповернутого ПДВ державою виросла до 11 млрд. грн.

Як повідомляє видання "Комерсант-Україна", борг держави з відшкодування ПДВ досяг до жовтня рекордних 11 млрд. грн., при тому що Державна податкова адміністрація (ДПАУ) вже вичерпала річний бюджетний ресурс на повернення податку в 24,5 млрд. грн.

Усього ДПАУ хоче відшкодувати 2008 року 36 млрд. грн., але робити це повинна за рахунок власних ресурсів, впевнені в Мінфіні.

Експерти вважають, що ситуація з відшкодуванням незабаром стане менш критичною: зниження експорту в останні місяці повинне призвести до скорочення заявок підприємств.

Реклама:

В ДПАУ повідомили, що з початку 2008 року заборгованість перед підприємствами з відшкодування ПДВ збільшилася з 8,5 млрд. грн. до 11,037 млрд. грн. (на 1 жовтня). З них 1,05 млрд. грн. - сума, що оскаржується податківцями в судах.

При цьому обсяг простроченого більше 60 днів боргу знизився на 1,6 млрд. грн. - до 2,5 млрд. грн. В ДПАУ зростаючу заборгованість в черговий раз пояснили скасуванням вексельної форми розрахунків й зростанням експорту на 46,6% (планувалося зростання на 20,9%).

"Минулого місяця тільки зернотрейдери нам заявили про 1 млрд. грн. відшкодування - ніхто не розраховував на такий врожай; металурги - 1,5 млрд. грн.",- сказало джерело в ДПАУ.

Нинішній бюджет передбачає план з повернення податку в 24,5 млрд. грн., але це, за підрахунками податківців, становить усього 67,4% від необхідної суми.

У результаті вже за дев'ять місяців ДПАУ вичерпала бюджетний ресурс - за даними на 14 жовтня, загальне відшкодування ПДВ склало 26,4 млрд. грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!