НБУ заборонив небанківським установам випускати електронні гроші

Четвер, 31 липня 2008, 10:16

Національний банк України (НБУ) затвердив положення про електронні гроші (ЕГ), передбачивши виняткове право банків на їхній випуск.

Як повідомив НБУ в листі до банків у середу, положення закріплено постановою Нацбанку №178, що набуває чинності з 5 серпня 2008 року, повідомляє агентство "Інтерфакс Україна".

"Положенням передбачено, що випуск ЕГ в Україні мають право здійснювати тільки банки. Юридичні особи, які здійснюють випуск ЕГ в Україні і не є банками, зобов'язані протягом одного року з дня вступу в чинність вищевказаної постанови привести свою діяльність у відповідність до вимог положення", - відзначається в листі.

Відповідно до положення, фізичні і юридичні особи, які не є банками, також не мають права приймати ЕГ в обмін на готівкові або безготівкові кошти, за винятком випадку укладання юридичними особами договору з банком-емітентом про поширення ЕГ.

Реклама:

У документі відзначається, що ЕГ завжди повинні бути виражені в гривнях, за винятком випуску попередньо сплачених платіжних карток.

"Сума ЕГ на одному електронному пристрої, що знаходиться  в розпорядженні користувача, і сума однієї трансакції в системах ЕГ відповідно до методики застосування VII Спеціальної рекомендації FATF обмежується розміром у 5 тис. грн", - відзначає НБУ.

При цьому, відповідно до листа, банки, які здійснюють випуск ЕГ, протягом шести місяців з моменту вступу в силу цієї постанови повинні подати до НБУ для узгодження правила систем ЕГ.

Виняток робиться лише для Національної системи масових електронних платежів і випуску попередньо сплачених платіжних карток за договорами із зареєстрованими в Україні міжнародними платіжними системами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!