Ціни на бензин стабілізуються

Середа, 23 липня 2008, 14:50

Найближчим часом роздрібні ціни на бензин і дизельне паливо в Україні можуть стабілізуватися.

Про це повідомив виконавчий директор UPECO Сергій Куюн у середу, 23 липня, на прес-конференції в Києві, повідомляє портал "Finance.ua".

За його словами, прогноз компанії базується на вивченні динаміки європейського термінового ринку нафти й нафтопродуктів, який у другій декаді липня вперше за цей рік продемонстрував значне зниження.

Так, з 11 по 21 липня ціни на нафту, високооктановий бензин і дизельне паливо знизилися в середньому на 10%.

Реклама:

"Настільки тривалий період зниження цін, безумовно, вплине на внутрішній ринок України, який на 90% наповнюється імпортними нафтопродуктами та паливом, зробленим з імпортної сировини", - відзначив він.

Разом з тим Куюн додав, що роздрібні ціни в Україні залишаються одними з найнижчих у Європі і країнах СНД, поступаючись лише Росії та Білорусії.

Станом на 15 липня, найдешевше бензин А-95 продавався в Росії за ціною 1,1 дол. за 1л, а найдешевше дизпаливо в Білорусії - 1,0 дол. за 1 л. Лідерство з дорожнечі належить Туреччині, де у зазначену дату бензин А-95 і дизпаливо пропонувалися в середньому за ціною 2,92 дол. і 2,63 дол. за 1л відповідно.

В Україні ціни на ці види палива становили 1,37 дол. та 1,47 дол. за 1л.

"Залежна від імпорту енергоносіїв Україна повністю дублює європейські цінові співвідношення, тоді як в інших пострадянських державах споживачі дизельного палива дотуються через систему низьких податків", - відзначив Куюн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!