Інфляція загрожує світовій економіці

Вівторок, 1 липня 2008, 11:28

Банк міжнародних розрахунків (Bank for International Settlements, BIS) вважає інфляцію ймовірною загрозою світової економіки.

Інфляція може призвести до підвищення процентних ставок, до зниження споживчих витрат і, внаслідок цього, до тривалого уповільнення росту економіки, пише "Інтерфакс Україна" .

У щорічному звіті організації, яка об'єднує представників ЦБ різних країн, відзначається, що зараз "інфляційні ризики вище, ніж вони були протягом багатьох лет".

"З огляду на явну загрозу інфляції, низький рівень процентних ставок у більшості країн, глобальний ухил до жорсткості монетарної політики були б для нас адекватними", - говориться в доповіді.

Реклама:

При цьому її автори попереджають, що зростаюча інфляція, яка б'є по впевненості споживачів, може призвести до більш тривалого й глибокого уповільнення світового економічного росту, як це й очікувалось.

Ефект доміно у світовій економіці підвищує ризики й для країн, що розвиваються. Вони особливо сильно страждають від інфляції, а також зіштовхуються з тиском на користь ревальвації валют, попереджає BIS.

Можливий спад у США може торкнутися тих країн, які сильно залежать від зовнішнього попиту, а скорочення кредитів негативно відіб'ється на країнах, що мають великий дефіцит платіжного балансу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!