Документи на право користування землею будуть видавати швидше

Середа, 18 червня 2008, 16:35

Уряд вирішив полегшити процес оформлення права власності на земельні ділянки.

Верховній раді запропоновано прийняти закон про те, що державний акт на право володіння землею повинен бути зареєстрований не пізніше двох тижнів з моменту подачі заяви, - повідомляє "Комерсант-Україна" .

Законопроект у випадку його схвалення парламентом може стати діючим механізмом впливу на чиновників, відзначають експерти.

Законопроект Кабінету міністрів "Про внесення змін до ст. 125 Земельного кодексу (про обмеження терміну державної реєстрації документів, які засвідчують право на земельну ділянку)" був зареєстрований у парламенті минулої п'ятниці.

Реклама:

Документом пропонується обмежити теормін розгляду Державним комітетом із земельним ресурсам заяви і ухвалення рішення про реєстрацію документів, що засвідчують право власності на землю, двома тижнями з моменту подачі заяви та необхідних для реєстрації документів.

У пояснювальній записці до документа говориться, що проект закону був розроблений у рамках затвердженого 6 березня першим віце-прем'єром Олександром Турчиновим Плану організації виконання указу президента від 14 лютого цього року, що, зокрема, передбачає розробку необхідних законопроектів про обмеження термінів держактів на землю та договорів оренди землі.

Раніше терміни реєстрації документа Земельним кодексом не обмежувалися, відзначає начальник юридичного відділу компанії "ВЕГА консалтинг" Віктор Кобилянський. "Кабінетом міністрів передбачений 30-денний термін реєстрації договору оренди землі, але для реєстрації держакту чіткого терміну встановлено не було",- говорить партнер юридичної фірми "Ільяшов і партнери" Максим Копейчиков.

Законопроект у випадку його схвалення парламентом може стати гарним механізмом впливу на чиновників, вважають експерти.

Як відзначає президент Земельної спілки України Андрій Кошиль, навіть після одержання всіх необхідних документів виникає проблема з реєстрацією самого держакту - "то дефіцит бланків, то несвоєчасна оплата цих бланків, то недостача людей".

"Часто терміни реєстрації держакту затягаються, тоді як без неї не може наступити право використання ділянки",- говорить Максим Копейчиков.

Але якщо законопроект приймуть, то у випадку затягування термінів розгляду заявки на реєстрацію можна буде звертатися до суду, відзначає він. Втім, органам держреєстрації дається два тижні на розгляд заяви з моменту подачі всіх необхідних документів.

"А час перевірки всіх необхідних документів не встановлений",- підкреслює Копейчиков. Обмеження лише термінів реєстрації держактів на землю не вирішить проблеми затягування оформлення, вважає й президент Союзу фахівців з нерухомості Києва Ігор Однопозов.

"Виготовлення правовстановлюючого документа залежить від керування земельних ресурсів. І іноді доходить до абсурду - люди рік-півтора чекають оформлення держакту. Тому необхідно обмежити терміни і цей процес",- вважає він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!