В Україні ростуть ставки по депозитах

П'ятниця, 30 травня 2008, 13:09

Відбулось підвищення процентної ставки по депозитах.

Особливо зріст ставок торкнувся внесків з можливістю зняття і поповнення коштів. На думку експертів, депозитні ставки будуть зростати і далі.

За даними компанії Простобанк Консалтинг, середня процентна ставка по депозитах без можливості зняття і поповнення коштів строком на 1,5 року в травні склала: 15,6% річних - у гривні, 11,2% - у доларах США, 9,6% - у євро.

При цьому на початок квітня ставка становила: 15,0% - у гривні, 10,8% - у доларах США, 9,1% - у євро.

Реклама:

Таким чином, підвищення склало: 0,6% - у гривні, 0,4% - у доларах. По депозитах у євро відбулося підвищення ставок, що можна пояснити зростом курсу євро у квітні.

При цьому середня процентна ставка по депозитах з можливістю зняття і поповнення коштів терміном на 1,5 року в травні склала: 13,4% річних - у гривні, 9,3% - у доларах США, 7,2% - у євро.

При цьому на початок квітня ставка становила: 11,7% - у гривні, 8,3% - у доларах США, 6,9% - у євро. Таким чином, підвищення склало: 1,7% - у гривні, 1% - у доларах, 0,3% - у євро.

Збільшення ставок по депозитах обумовлене тим, що на сьогоднішній день єдиним джерелом залучення коштів для банків є ресурси на внутрішньому ринку.

"Корпоративні клієнти практично не розглядаються як джерело фондування, оскільки їм самим не вистачає ресурсів, і ці ресурси звичайно короткострокові - від 1 до 3 місяців. Фізичні особи сьогодні для банків більш надійне джерело залучення - терміновість приваблюваних ресурсів перебуває в районі 12-13 місяців", - відзначає Антон Шаперенков, начальник департаменту VAB Банку, - передає «Кореспондент».

Підвищення ставок по довгострокових депозитах обумовлено діями Національного банку, що намагається збалансувати терміни залучень і терміни розміщень. Тому банки намагаються залучати ресурси на більш тривалий строк. "Якщо ситуація на ринку не зміниться, то ставки будуть рости ще", - резюмує Шаперенков.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: