НБУ проти обмеження роздрібного кредитування

Четвер, 24 квітня 2008, 11:28

Національний банк України (НБУ) не має наміру обмежувати іпотечне і роздрібне кредитування, повідомив директор дирекції банківського регулювання і нагляду НБУ Олександр Киреєв.

"Коли в Італії іпотечне кредитування - 25 років, в Угорщині - 30 років, чому ми повинні робити для громадян України гірші умови? (...) Все, що було потрібно, ми вже зробили", - сказав Киреєв агентству Інтерфакс-Україна.

Як повідомлялося, голова Ради НБУ Петро Порошенко в квітні заявив, що Центробанк уживає заходів для обмеження довгострокового й іпотечного кредитування в країні, щоб знизити ризики банківських установ.

Щодо роздрібного кредитування, директор дирекції банківського регулювання НБУ відзначив, що його масштаб в Україні все ще менший, ніж у європейських країнах.

Реклама:

"Банківські системи Європи мають частину, що йде на фінансування і кредитування домогосподарств, тобто населення, у розмірі від 40% до 60%. У нас ще тільки 32,4% - нам далеко ще до межі", - підкреслив Киреєв.

При цьому представник Нацбанку відзначив, що роздрібне кредитування не має ключового впливу на інфляційну динаміку.

"За останні сім років українська банківська система вдвічі наростила роздрібне кредитування, і чомусь шість років не було впливу на інфляцію, а на сьомий рік він раптом з'явився. Як таке можливо? Виходить, інші умови вплинули, а не саме роздрібне кредитування", - відзначив Киреєв.

У той же час, за його словами, українські банки мають проблеми з розривами в термінах залучуваних і вкладених коштів. "Головна проблема банків на сьогодні виникає, коли банки виходять за рамки наявних "довгих" ресурсів і продовжують видавати довгострокові кредити. Кому вони видаються - це вже інше питання", - сказав Киреєв.

Щодо впливу зростання вартості кредитних ресурсів на міжбанківському ринку на фінансову стійкість кредитно-фінансових установ, представник НБУ сказав, що ситуація залишається під контролем. НБУ не бачить  проблем із виконанням банками своїх зобов'язань.

У зв'язку з цим він відзначив, що зростання ставок за кредитами на міжбанку має ситуативний характер і було пов'язане з регулярними платежами в бюджет.

"Частину грошей вилучили з обігу на рахунки в Держказначействі. Зараз ситуація потихеньку відновлюється, так що ця проблема знімається", - резюмував Киреєв.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!