Тимошенко знайшла спосіб посунути Ахметова і Коломойського

Четвер, 6 березня 2008, 15:49

Юлія Тимошенко знайшла спосіб повернути вплив держави на ВАТ "Дніпроенерго" в обхід реприватизації і встановити контроль над ВАТ "Укрнафта".

Про це пишуть "Економіческіє ізвєстія".

Прем'єр заявила, що уряд має намір подати до Ради законопроект про зниження планки кворуму для проведення зборів акціонерів, що дозволить понизити вплив міноритаріїв.

Глава уряду зазначила, що збори акціонерів на "Укрнафті" не проводилися тривалий термін.

Реклама:

"Прийшов час державі поставити своїх менеджерів на "Укрнафту", щоб компанією управляли не авантюристи, а нормальні державні діячі", - підкреслила Тимошенко.

50% + 1 акція "Укрнафти" належить "Нафтогазу", 42% - групі "Приват", контрольованій Ігорем Коломойським. Але фактичне управління компанією здійснює міноритарій.

На думку експертів, це призведе до конфлікту між Юлією Тимошенко й Ігорем Коломойським. Схожа ситуація і на ВАТ "Дніпроенерго", де 44,279% акцій належать Донбасівській паливно-енергетичній компанії (ДПЕК) Рината Ахметова.

Фонд держмайна володіє 50% + 1 акцією підприємства. Раніше міністр палива й енергетики Юрій Продан пропонував відмінити розпорядження, яким НАК "Енергетична компанія України"  надали право голосувати за додемісію акцій Дніпроенерго, після якої держава втратила можливість самостійно впливати на діяльність ВАТ.

Глава підкомітету комітету Ради з економполітики Юрій Воропаєв (Партія регіонів) сказав, що зниження планки кворуму порушує права міноритаріїв.

Але перш ніж знімати планку кворуму, треба прийняти закон про акціонерні товариства, де враховуються права і міноритарних, і мажоритарних акціонерів. Також, підкреслив Воропаєв, необхідно прийняти закон про госптовариства в другому читанні.

Нагадаємо, що в кінці 2006 року Віктор Ющенко двічі ветував законопроект про зниження планки кворуму при зборах акціонерів. Не виключено, що він застосує право вето і зараз.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!