"Енергоатом" просить СБУ перевірити Київський апеляційний госпсуд

Четвер, 27 березня 2008, 16:35

Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" звернулася до Служби безпеки України із проханням перевірити діяльність Київського апеляційного господарського суду.

Про це сказано в повідомленні компанії.

Відповідно до повідомлення, 26 березня Київський апеляційний госпсуд мав намір розглянути касаційну скаргу компанії "ВВД" (Молдова) на попереднє рішення Господарського суду Києва від 22 січня, відповідно до якого "Енергоатом" звільнявся від сплати на користь "ВВД" близько 60 млн гривень за надане молдавською компанією в 1999 році обладнання для Південно-Української атомної електростанції.

Однак, на думку "Енергоатома", Київський апеляційний госпсуд 26 березня порушив процедуру розгляду касаційної скарги в частині прийняття її до розгляду.

Реклама:

"Скарга "ВВД" була підписана особою, яка не має на це ніяких повноважень", - сказано в повідомленні.

На думку "Енергоатома", суд зобов'язаний був повернути скаргу молдавській компанії без розгляду у зв'язку із закінченням терміну дії доручення особи від компанії "ВВД", яка підписала скаргу.

За даними "Енергоатома", термін дії доручення закінчився 18 січня, а саму скаргу було підписано 30 січня.

"Вони (судді Київського апеляційного госпсуду) допустили грубі процесуальні помилки, які дали підставу вважати, що колегія ставиться до справи упереджено", - сказано в повідомленні.

У зв'язку із цим "Енергоатом" заявив про відвід суддів.

"("Енергоатом") вважає, що в діях молдавської компанії, які привели до утворення боргу "Енергоатома" в 60 млн гривень, є ознаки злочину", - повідомляє генкомпанія.

"Енергоатом" звернувся в СБУ із проханням також перевірити діяльність компанії "ВВД".

Нагадаємо, Господарський суд Києва 22 січня за позовом "Енергоатома" у зв'язку з новими обставинами скасував своє рішення від 1 лютого 2002 року про стягнення з генкомпанії 59,5 млн гривень на користь "ВВД" за поставку нею на ПУАЕС 4 роторів низького тиску в 1999 році.

Відповідно до цього рішення, суд також зобов'язав "Енергоатом" виплатити 66,5 тис. гривень на користь компанії "ВВД".

За даними "Енергоатома", ротори були поставлені під виглядом нового високотехнологічного й ліквідного обладнання, але вони свого часу призначалися для експлуатації на Кримській АЕС.

Зокрема, в 1990 році після ухвалення рішення про недоцільність добудування Кримської АЕС, ротори у зв'язку з неможливістю їх використання на інших українських АЕС були демонтовані й реалізовані приватним фірмам за ціною металобрухту.

Надалі їх кілька разів перепродували й, зрештою, після проведення незначного ремонту, компанія "ВВД" запропонувала їх "Енергоатому".

ПУАЕС пропозицію прийняла, уклавши низку договорів із "ВВД".

Однак пізніше експертиза визначила неможливість використання цих роторів на АЕС України.

Пізніше компанія "ВВД" звернулася в Госпсуд Києва з позовом до "Енергоатому" про стягнення коштів у розмірі понад 60 млн гривень, у результаті чого суд 1 лютого 2002 року прийняв позитивне рішення.

Це рішення підтверджували вищі судові інстанції, зокрема Вищий госпсуд. За повідомленнями ЗМІ, компанію "ВВД" контролював В'ячеслав Платон.

Українські Новини

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!