Оприлюднено обов'язки України перед СОТ

Середа, 6 лютого 2008, 10:22

Україна буде здійснювати контроль над цінами згідно з правилами СОТ і враховувати інтереси її членів, що займаються експортом.

Про це говориться в прес-релізі СОТ, у якому оприлюднені основні зобов'язання Києва, взяті при вступі в цю організацію.

Відповідно до нього, після вступу Україна не буде встановлювати обов'язкові мінімальні ціни на імпортовані товари і продовжить публікувати список товарів і послуг, ціни на які встановлюються урядом.

Усі збори на залізничні перевезення будуть установлюватися на недискримінаційній основі.

Реклама:

Київ також зобов'язався, що після вступу до СОТ торговельна діяльність держпідприємств України буде цілком узгоджуватися з умовами організації, а всі держпідприємства працюватимуть на комерційній основі.

Крім того, протягом одного року після вступу Україна надаватиме інформацію СОТ про діяльність цих компаній, а також регулярно складатиме доповіді для членів СОТ про розвиток програми приватизації.

Україна буде централізовано вводити умови СОТ і протокол вступу на всій території, а також забезпечувати правом звернення до незалежного трибуналу щодо адміністративних норм у справах СОТ.

У сфері прав торгівлі Київ зобов'язався, що плата за реєстрацію медикаментів, пестицидів, сільськогосподарських хімікатів, а також плата за одержання ліцензій на експорт і імпорт алкогольних напоїв і тютюнових виробів буде встановлюватися за вимогами СОТ і відповідатиме рівню вартості наданих послуг.

Від фізичних осіб і компаній, що бажають здійснювати експорт або імпорт, не буде вимагатися фізична присутність чи наявність інвестицій в Україні. Їм необхідно буде тільки зареєструватися у відповідних органах, говориться в документі.

Оплата і збори за надані послуги Україна встановлюватиме відповідно до норм СОТ і надаватиме цю інформацію членам СОТ за вимогою, а внутрішні податки на товари, імпортовані країнами-членами СОТ, будуть встановлюватися на недискримінаційній основі.

Київ також узяв зобов'язання, що після вступу Україна скасує і не буде встановлювати кількісні обмеження на імпорт або інші нетарифні заходи, не передбачені угодою СОТ.

Зокрема, Україна не буде вводити заборону на м'ясну продукцію, якщо це не погоджено нормами СОТ, і буде встановлювати прозорі й науково обґрунтовані стандарти на торгівлю цією продукцією.

Крім того, Україна скасує заборону на імпорт автобусів, вантажівок і машин, старших восьми років.

Київ уведе процедуру одержання ліцензій на імпорт згідно з нормами СОТ і після вступу в цю організацію впровадить угоду з визначення митної вартості і правила сертифікації продукції.

Не буде вимагатися думка експерта з комерційної палати щодо класифікації товарів, щоб дістати ліцензію на імпорт або експорт, а якщо вводитимуться спеціальні перевірки перед транспортуванням товару, вони будуть тимчасовими і узгодженими з нормами СОТ.

У частині антидемпінгових зобов'язань і гарантій Україна має внести зміни до торговельного законодавства, щоб воно було погоджено з нормами СОТ.

Київ зобов'язався скоротити експортні мита на брухт чорних і кольорових металів, насіння, шкіру, велику рогату худобу, а також із дати вступу не встановлювати обов'язкові мінімальні ціни на експорт. Одночасно заходи для обмеження експорту, включаючи вимоги з його ліцензування, будуть установлюватися тільки відповідно до норм СОТ.

Після вступу також скасують заборону на експорт брухту кольорових металів, а також експортні обмеження на зерно. Крім того, буде скасовано заборону на експорт дорогоцінних металів і каменів, окрім золота, срібла і діамантів.

У сфері промислової політики і субсидій після вступу Україна скасує всі субсидії експорту й імпортозаміщення.

У частині технічних границь торгівлі, говориться в документі, Київ погодить технічні бар'єри торгівлі після вступу до СОТ.

Окрім того, Україна зобов'язалася керуватися у першу чергу міжнародними, а не національними чи регіональними стандартами.

Україна також скоротить кількість товарів, що підлягають обов'язковій сертифікації третього типу, і надасть СОТ переглянутий список до 31 січня 2012 року.

У сфері санітарії і фітосанітарії Київ зобов'язався погоджувати свої дії з санітарними і фітосанітарними нормами і визначати рамки відповідальності контролювальних органів у цій сфері. Зокрема, Україна не блокуватиме імпорту м'ясних продуктів, оброблених гормонами.

У сфері угоди про торговельні аспекти інвестиційних  заходів (Trade-Related Investment Measures) із дати вступу до СОТ Україна не підтримуватиме заходи, що суперечать вказаній угоді.

У повідомленні відзначається, що вільні зони будуть установлюватися відповідно до норм СОТ.

У частині державних закупівель Київ після вступу стане спостерігачем у багатосторонній угоді про держзакупівлі і почне переговори про підписання зазначеної угоди.

У сфері цивільної авіації Україна підпише багатосторонню угоду про цивільну авіацію в 2010 році, відзначається в повідомленні.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!