Фірташа не обділили: "РосУкрЕнерго" дістала ексклюзивне право експортувати газ до Східної Європи

Четвер, 14 лютого 2008, 11:50

Компанія RosUkrEnergo Дмитра Фірташа дістала компенсацію за втрату можливості поставляти газ в Україну - ексклюзивне право експортувати середньоазіатський газ у країни Східної Європи.

Про пише "Комерсант-Україна" в статті "Дмитро Фірташ знову в справі".

Джерело з оточення Дмитра Фірташа розповіло, що RosUkrEnergo не припинить свого існування найближчим часом, а продовжить реекспорт вільних обсягів середньоазіатського газу в Східну Європу. Високопоставлене джерело в "Нафтогазі" підтвердило: "Нове спільне підприємство з "Газпромом" не здобуде права реекспорту в Європу, хоча ми вимагали цього. У результаті швейцарська компанія збереже за собою цей ринок".

Ідеться про обсяги експорту від 3 млрд до 8 млрд кубометрів природного газу на рік протягом щонайменше найближчих двох років. Щорічний прибуток від цієї операції становитиме від $500 млн до $1,3 млрд, підрахувала аналітик ІК "Ренесанс Капітал" Катерина Малофеєва.

Реклама:

За оцінками експертів, це принесе їй від $500 млн до $1,3 млрд на рік.

13 лютого Україна й Росія домовилися про обсяги поставок газу для спільного підприємства "Укргаз-Енерго" в 5,04 млрд кубометрів на 2008 рік.

Президент нагадав, що Україна й Росія 12 лютого домовилися про створення спільної робочої групи, що повинна адаптувати контрактну базу для формування найбільш прямих і без посередників газових відносин між двома країнами.

У Москві 12 лютого відбулася зустріч Ющенка й Путіна у форматі віч-на-віч. Зустріч, запланована на півтори години, тривала понад три.

Путін заявив, що Росія й Україна виробили принципи співробітництва в газовій сфері на 200-й і наступні роки. Також Путін повідомив, що в четвер будуть підписані договори на найближчий час.

Президент Віктор Ющенко сказав, що жодних актів, документів про споживання саме російського газу Україною немає.

Крім того, на засіданні комісії "Ющенко-Путін" глава "Нафтогазу" заявив, що у переговорах про поставки палива в Україну будуть ліквідовані всі посередники.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!