Лідери країни ЄС не дійшли згоди щодо євро

Понеділок, 14 січня 2008, 12:15

Лідери Європейського союзу (ЄС), що взяли участь в урочистостях на Мальті, присвячених вступу цієї країни до єврозони, розійшлися в поглядах щодо способів вирішення проблеми сильного євро та інфляції в зоні євро.

Зокрема, прем'єр-міністр Бельгії Гі Верхофстадт виступив із критикою політики "обраного кола" європейських країн, які беруться за вирішення проблем усієї зони євро. Прем'єр мав на увазі майбутнє засідання лідерів Великобританії, Німеччини, Франції і Італії з фінансових питань, що відбудеться 29 січня в Лондоні.

Бельгійський прем'єр закликав до затвердження загальної політики в зоні євро з урахуванням думки всіх її членів, а також до жорсткішого адміністрування фінансової і економічної політики в ЄС. Раніше голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу підкреслив, що "монетарну політику єврозони слід посилити".

Проте Гі Верхофстадта не підтримав міністр Нідерландів у європейських справах Франс Тіммерманс. Він зізнався, що "посилення економічного адміністрування" в єврозоні приводили до пом'якшення умов вступу до зони і вимог до бюджетів країн, що не може бути схвалене урядом Нідерландів. Окрім того, Тіммерманс заявив, що Нідерланди не розділяють стурбованості високим курсом євро. "Сильна валюта ніколи ще не суперечила хорошому економічному зростанню", - зазначив міністр.

Реклама:

Останнім часом на Європейський центральний банк (ЄЦБ) намагається тиснути фінансова влада Євросоюзу, вони закликають до зниження базової облікової ставки. Це рішення могло б допомогти в боротьбі зі зміцненням євро. Проте на своєму останньому засіданні 10 січня ЄЦБ залишив облікову ставку на колишньому рівні - 4% річних, взявши до уваги, перш за все, інфляційні ризики, а не вартість загальноєвропейської валюти.

Нагадаємо, Мальта ввела в обіг євро 1 січня 2008 р. Разом із нею до єврозони приєднався Кіпр. До цього євро було грошовою одиницею 13 із 27 членів ЄС - Австрії, Бельгії, Фінляндії, Франції, Німеччини, Греції, Ірландії, Італії, Люксембурга, Іспанії, Словенії, Португалії і Нідерландів. Таким чином, за рахунок Кіпру і Мальти кількість країн єврозони збільшилася до 15.

Євро - офіційна валюта низки країн ЄС, що є також єдиною валютою для понад 318 млн європейців. У вигляді готівки банкнот і монет євро існує з 2002 р., а вперше ця валюта була представлена фінансовим ринкам як розрахункова в 1999 р. У зону євро мають право увійти всі члени ЄС, що відповідають певним вимогам кредитно-грошової політики, а для всіх нових членів Євросоюзу зобов'язання рано чи пізно перейти на євро є неодмінною умовою вступу до Союзу.

РБК-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!