Аварійно зупинений 3 блок Южно-Української АЕС

Вівторок, 25 грудня 2007, 11:52
17 грудня, в 17 ч. 58 хв. в аварійному порядку був відключений 3-й енергоблок на Южно-Української АЕС. Про це повідомляє "Газета по-київські". Це підтвердили й у прес-службі НАЕК "Енергоатом". Як повідомляється, на Южно-Українську АЕС відразу ж виїхала бригада фахівців-атомників зі Львова в складі 26 чоловік. Також була створена комісія для вивчення причин зупинки. В "Енергоатомі" запевнили, що жодних викидів у навколишнє середовище не відбулося.

Експерти наразі не називають причин аварії, але запевняють, що ніякими серйозними наслідками це не чревате.

"Всі блоки в нас не такого типу, як на ЧАЕС, при їхньому будівництві був закладений інший проект. Відключення бувають, але в цьому немає нічого страшного - навіть навпаки, добре, що система контролю безпеки спрацьовує при найменшій неполадці", - говорить співробітник прес-служби НАЕК "Енергоатом" Юлія Шайда:

"Поки рано говорити про причини, їх повинні встановити фахівці. Але серйозність ситуації підтверджується принаймні тим, що на місце аварії виїхала група в 26 чоловік. Звичайно їздять двоє-троє. Я не виключаю, що проблема саме в американських збірках, подібні проблеми вже були на чеській АЕС "Темелин", - відзначає генеральний директор дослідницького центра "Укратомстройконсалтинг" Володимир Казашин.

"Ці порушення були кваліфіковані за міжнародною шкалою ІNES "поза шкалою" - тобто  як події, що не мають відносини до безпеки. Будь-яка АЕС складається з 2 компонентів: ядерного й електричного. А згадані порушення ставляться до електромеханічної сфери й не мають відносини до ядерної й радіаційної безпеки", - запевняє Тарас Козулько, начальник відділу організаційно-аналітичного забезпечення Держкомітету з ядерного регулювання України

Реклама:

Нагадаємо, на 3-м енергоблоці Южно-Української АЕС проходять процес кваліфікації  6 паливних касет американської фірми Westіnghouse. Після встановленого періоду безаварійної експлуатації й підтвердження безпеки використання даного виду палива американські зборки можуть бути кваліфіковані й допущені до промислової експлуатації.

Раніше Україна заявила про намір диверсифікувати поставки палива. Сьогодні монопольним постачальником ядерного палива для українських АЕС є російська корпорація "ТВЕЛ".

Раніше повідомлялося, що з 2009 року російське паливо корпорації "ТВЕЛ" замінить паливо американської фірми "Westіnghouse" на чеській АЕС "Темелін".

НАЕК "Енергоатом" експлуатує 4 українські АЕС і виробляє понад 50% від загального обсягу виробництва електроенергії в Україні.

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!