"Газпром" і Україна поговорили про ринкові ціни

П'ятниця, 9 листопада 2007, 12:21

8 листопада голова правління концерну Алексєй Міллер і міністр палива та енергетики Юрій Бойко обговорили на робочій зустрічі в центральному офісі ВАТ "Газпром" питання довгострокової співпраці в газовій сфері.

Зокрема, обговорювалися принципи ціноутворення на газ в подальші роки і поетапний перехід до ринкових цін і тарифів при постачанні газу до України і його транзиту  українською територією в 2011 році.

Сторони домовилися, що наступний раунд переговорів відбудеться через тиждень, а протягом цього часу робота триватиме на рівні експертів.

Реклама:

Російський концерн встановив із 2006 року ціну на газ для України у розмірі 230 доларів за тисячу кубометрів.

Проте газ в країну став постачати посередник, компанія "Росукренерго", в результаті українська сторона отримує суміш російського газу з середньоазіатським, і завдяки цьому ціна на кордоні становить 95 доларів за тисячу кубометрів.

Із 1 січня 2007 року, у зв'язку з подорожчанням туркменського газу (до 100 доларів за тисячу кубометрів), ціна для України піднялася до 130 доларів.

У свою чергу, "Укргазенерго" частину отриманого газу постачає кінцевим українським споживачам, а частину - реалізує національній акціонерній компанії "Нафтогаз України" для подальшого забезпечення паливом теплопостачальних підприємств і бюджетних установ.

Голова ради директорів "Газпрому" Дмітрій Медведєв допускає, що в 2008 році компанія може провести переговори щодо укладання прямого контракту на постачання газу до України.

ВАТ "Газпром" 6 листопада повідомив, що Україна повністю погасила заборгованість за постачання російського газу в 2006 і 2007 роках.

"Вєсті"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!