Визначено мінімальну ціну для пляшки горілки

Середа, 7 листопада 2007, 12:48

Асоціація "Союз оптовиків і виробників алкоголю й тютюну" (СОВАТ) вважає, що економічно можлива мінімальна роздрібна ціна горілки й горілки особливої становить 11,15 гривні за 1 пляшку ємністю 0,5 літра на українському ринку.

Про це повідомив директор СОВАТ Володимир Демчак.

Він зазначив, що при розробці проекту постанови уряду про введення мінімальних цін на лікеро-горілчану продукцію розрахунок ціни ведеться на 1 літр продукції в перерахунку на 100% спирту, але при розрахунку СОВАТом економічно можливої мінімальної ціни на горілку фахівці розглядали ціну для умовної пляшки горілки зі вмістом спирту 40% і ємністю тари 0,5 літра.

При розрахунку цієї економічно можливої мінімальної ціни горілки фахівці асоціації враховували виробничу собівартість продукції, у тому числі вартість спирту, комплектуючих (пляшка, етикетка, ковпачок, упакування, акцизна марка) і витрати на розлив, у результаті чого собівартість горілки становила 2,78 гривень/пляшку.

Реклама:

Також враховувалася рентабельність виробництва (12%) і ПДВ (20%), таким чином, відпускна ціна виробника, за даними СОВАТ, становила 8,3 гривень/пляшку.

З урахуванням мінімальної оптової торговельної надбавки (12%) і мінімальної роздрібної торговельної надбавки (20%), мінімальна роздрібна ціна за пляшку горілки ємністю 0,5 літра - 11,15 гривень.

СОВАТ вирішив переглянути економічно можливі мінімальні ціни на горілку у зв'язку з подорожчанням спирту з листопада.

У липні розрахована СОВАТом мінімальна роздрібна ціна на горілку становила 10,18 гривні/пляшку, у травні - 9,76 гривень/пляшку.

Нагадаємо, СОВАТ заявляє про збільшення тіньового обороту й виробництва горілчаної продукції в Україні.

СОВАТ домагається введення мінімальних цін на вітчизняну лікеро-горілчану продукцію на законодавчому рівні.

Раніше в Україні діяли мінімальні ціни на алкогольну продукцію, але в 2005 році їх скасували через підготовку законодавчої бази до вступу України в СОТ.

У 2006 році українські виробники алкоголю збільшили виробництво горілки й інших міцних лікеро-горілчаних виробів на 1,5%, або на 529 тис. дал, - до 36,429 млн дал у порівнянні з 2005 роком.

Місткість українського ринку горілки й інших міцних лікеро-горілчаних виробів - близько 32 млн дал.

"Українські новини"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!