Ющенко, Плющ, Бойко і Яценюк обговорили ціну на імпортний газ в 2008-му

Середа, 7 листопада 2007, 14:58

Президент Віктор Ющенко, секретар Ради національної безпеки й оборони Іван Плющ, міністри палива й енергетики Юрій Бойко та закордонних справ Арсеній Яценюк обговорили ціну на імпортний газ в 2008 році.

Про це сказано в повідомленні прес-служби президента.

Відповідно до повідомлення, сторони також обговорили організацію внутрішнього газового ринку на 2008 рік.

Окрім цього, Ющенко представив свої пропозиції, на базі яких сформують директиви для української урядової делегації, котру очолить Бойко, щодо ведення газових переговорів із російською стороною.

Реклама:

Нагадаємо, Ющенко вважає оптимальною ціною на газ для України 150-160 доларів за тис. куб. м.

Міністр економіки Анатолій Кінах допускає ріст цін на імпортний газ не більше ніж на 15% зі 130 доларів за тис. куб. м - до 149,5 долара за тис. куб. м в 2008 році.

З 2007 року Україна одержує природний газ по 130 доларів за тис. куб. м на кордоні України й Росії, що на 36,8% більше від ціни газу, який постачався в 2006 році (95 доларів за тис. куб. м).

Міністр палива й енергетики Юрій Бойко прогнозує, що в 2008 році ціна імпортованого в Україну природного газу на кордоні з Росією може зрости не більше ніж на 10%, або на 13 доларів за тис. куб. м, порівняно з 2007 роком - до 143 доларів за тис. куб. м.

Цього року Україна не закуповує природний газ російського походження, маючи домовленості з Узбекистаном про поставки через ексклюзивного постачальника компанію "РосУкрЕнерго" 7 млрд куб. м газу за рік і з Казахстаном про поставки 8,5 млрд куб. м газу за рік, а також із Туркменістаном про поставки 42,5 млрд куб. м газу за рік.

На кордоні України й Росії газ у "РосУкрЕнерго" купує спільне підприємство "УкргазЕнерго" і продає його промисловим підприємствам і теплокомуненерго, а також реалізує його "Нафтогазу Україну" для потреб населення, ТКЕ й бюджетної сфери.

"РосУкрЕнерго" закуповує весь газ у "Газпрому".

"Українські новини"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!