Азаров допускає двоетапне підвищення ціни на газ у 2008-му

Четвер, 29 листопада 2007, 10:21

Виконувач обов'язків першого віце-прем'єр-міністра, міністра фінансів Микола Азаров допускає підвищення ціни на імпортний газ у 2008 році у два етапи.

Про це він сказав журналістам.

З його слів, ціна імпортного газу для України може підвищитися в результаті підвищення ціни Туркменського газу для російського газового монополіста компанії "Газпром".

"Цілком можливо, що ціна на газ буде двоетапною. Відповідно, як для "Газпрому" Туркменія підвищила ціну у два етапи - до 1 липня й із 1 липня - також, очевидно, можливі й для нас такі ж умови щодо ціни на газ", - сказав він.

Реклама:

Як повідомлялося, 15 листопада Україна й Росія узгодили принципи формування ринкових цін на імпортний природний газ на середньострокову перспективу.

Україна й Росія ведуть переговори про поетапний перехід до ринкових цін і тарифів за поставки газу в Україну і його транзит по території країни в 2011 році.

Україна й Росія обговорюють ціну на імпортний газ $ 150-160 за тис. куб. м на 2008 рік.

Із 2007 року Україна одержує природний газ по 130 доларів за тис. куб. м на кордоні України й Росії, що на 36,8% більше ціни газу, що поставляється в 2006 році (95 доларів за тис. куб. м).

Цього року Україна не закуповує природний газ російського походження, маючи домовленості з Узбекистаном про поставки через ексклюзивного постачальника компанію "Росукренерго" 7 млрд куб. м газу на рік і з Казахстаном про поставки 8,5 млрд куб. м газу на рік, а також з Туркменістаном про поставки 42,5 млрд куб. м газу в рік.

На кордоні України й Росії газ у "Росукренерго" купує спільне підприємство "Укргазенерго" і продає його промисловим підприємствам і теплокомуненерго, а також реалізує його "Нафтогазу України" для потреб населення, ТКЕ й бюджетної сфери. "Росукренерго" закуповує весь газ у "Газпрому".

"Українські новини"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!