Україна за розвитком "пасе задніх" навіть у СНД

Середа, 28 листопада 2007, 10:38

У рейтингу розвитку країн світу, складеному ООН, Україна відстає від інших країн СНД – за умовами життя вона на 76-му місці зі 177 країн.

Такі дані щорічної доповіді ООН, пише "Дєло", відзначаючи, що нас зуміли обійти Росія, Білорусь, Казахстан. Позаду – Грузія, Молдова, країни Середньої Азії.

Критеріями рейтингу стали тривалість життя, доступність освіти, а також рівень доходів на душу населення. За цими показниками Україну віднесли до держав середнього ешелону.

Країна за рік піднялася усього на один рядок рейтингу, тоді як, наприклад, Казахстан піднявся на шість рядків (там ВВП виріс ненабагато, але країну "витягнула" тривалість життя, збільшившись майже на три роки, відзначає видання).

Реклама:

Згідно з даними авторів, середня тривалість життя українців становить трохи менше 68 років, хоча в більшості посткомуністичних країн вона перевищує цю цифру.

Рівень освіти в Україні, що відбиває кількість учнів у школах і вузах, досить високий для країн СНД – більше 86%.

Сильно відстаємо ми за показником ВВП на душу населення (за паритетом купівельної спроможності) – менше 7 доларів на кожного українця. У СНД і Східній Європі в середньому припадає по 9,5 доларів на людину.

Роком раніше ми були у цьому списку 77-ми. Піднятися на один рядок Україні вдалося за рахунок незначного, але все ж поліпшення всіх показників. Так, торік тривалість життя складала 66 років, а ВВП на душу населення – 6,4 долари.

Директор міжнародних програм Центру економічних і політичних досліджень ім. Разумкова Валерій Чалий вважає, що своїми результатами Україна зобов'язана "заділу" минулих років. "Зараз активних змін не відбувається, а ВВП хоч і зростає, але не випереджальними темпами", - говорить фахівець.

Між тим, серед країн СНД аутсайдером котрий рік підряд є Таджикистан (122-е місце, показники рівня освіти і ВВП на душу населення найнижчі – відповідно 71% і 1,4 долара).

Найкращою ж країною для проживання, за версією ООН, є Ісландія (тривалість життя більш 81 року, ВВП на душу населення – 36,5 доларів, практично немає бідних, класове розшарування виражене дуже слабко).

На 2-му місці – Норвегія, що посідала перше місце 6 років підряд, на 3-му – Австралія (кількість учнів – одна з найвищих у світі). Канада обігнала США, що зайняли 12-й рядок. Рекордсменом за доходами населення залишається Люксембург – понад 60 доларів на людину.

Найгірші показники цього року продемонстрували Сьєрра-Леоне, Буркіна-Фасо, Гвінея-Бісау. У цих африканських країнах надзвичайно низька тривалість життя – від 40 до 50 років, уміють читати і писати не більше 30% усіх мешканців, а ВВП на душу населення становить близько 1 долара на людину.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!