Запрошуємо на перший за час великої війни Банківський форум

Ахметов, Пінчук, Тарута, Григоришин та Жеваго мають половину ринку

Понеділок, 26 листопада 2007, 17:26 -

Половина капіталізації українського фондового ринку, що становить $110 млрд на 7 листопада, випадає на підприємства шести провідних бізнес-груп.

Про це повідомив аналітик інвестиційної компанії "Конкорд Капітал" Костянтин Фісун, представляючи журналістам нові індекси бізнес-груп у п'ятницю.

Зокрема, частка СКМ Рината Ахметова сягає 19%, групи "Приват" - 12% і компаній Віктора Пінчука - 7%.

За його словами, капіталізація компаній корпорації "Індустріальний союз Донбасу" становить 4%, Костянтина Григоришина - 4%, Костянтина Жеваго - 3%.

Реклама:

Фісун уточнив, що в розрахунок включені лише акції, що обертаються на українському фондовому ринку, тобто, наприклад, у розрахунках для групи "Приват" відсутній найбільший у країні "Приватбанк" (Дніпропетровськ), при цьому група контролює більш 25%+1 акцію або має операційний контроль.

"Ці шість бізнес-груп далеко відірвалися від всіх інших", - підкреслив аналітик.

За його словами, "Конкорд Капітал" проаналізувала інші бізнес-групи, однак їх капіталізація виявилася або істотно нижчою, або не піддавалася розрахункові через відсутність компаній на фондовому ринку, як, наприклад, у співвласника швейцарського газового трейдера Росукренерго Дмитра Фірташа.

Відповідно до розрахунку "Конкорд Капітал", free float (акції у вільному обороті) компаній, підконтрольних зазначеним шести бізнес-групам, становить $2,9 млрд, або 44% усього free float ринку.

При цьому частка підприємств СКМ становить 9%, групи "Приват" - 15%, Пінчука - 7%, Григоришина - 6%, Жеваго - 4% і ІСД - 3%.

"Запуск індексів бізнес-груп дозволить стежити за тим, як успішно українські олігархи капіталізують свій бізнес", - відзначив Фісун, додавши, що ряд із них (СКМ, Пінчук, Жеваго) готуються до IPO вже в 2008 році.

За його словами, індекси можуть використовуватися також для аналізу стратегій інвестування "подібно до олігархів".

Відповідно до розрахунків "Конкорд Капітал", найбільший ріст активів із початку 2006 року забезпечив Григоришин - майже в 5,5 разу, тоді як ПФТС-індекс виріс майже в 3,5 разу. На другому місці Пінчук, що забезпечив ріст активів у 4,7 разу, потім ІСД - 4 рази, СКМ - ледве більше, ніж у 3,5 рази, група "Приват" - майже в 3,3 разу і Жеваго - приблизно в 2,2 разу.

Фісун пояснив високі показники Григоришина тим, що найчастіше інвестує в ризикові і спірні активи, однак боротьба, що ведеться за них, забезпечує великі показники росту.

Він також вказав на досягнуту групою "Приват" найнижчу серед усіх волатильність вартості своїх активів.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: