Запрошуємо на перший за час великої війни Банківський форум

В Україні може бути дефіцит гривні?

П'ятниця, 23 листопада 2007, 12:35

22 листопада вартість гривні на міжбанківському валютному ринку була максимальною - місячний ресурс подорожчав до 7-11%.

Стрибок пояснюють недостачею гривні на ринку після введення Нацбанком нового нормативу резервування коштів і вилучення надлишкової гривневої маси.

З початку тижня на міжбанківському валютному ринку зафіксовано різке подорожчання гривневих ресурсів. За даними інформаційно-дилінгової інтернет-системи UkrDealіng.com, якщо в минулі четвер-п'ятницю гривневий овернайт (overnіght) коштував 0,15%/1,5% - 0,75%/2,5%, то в понеділок підскочив до 1,25%/2,5%, у вівторок - 3,5%/8%, а в середу досягнув свого максимуму - 5,5%/11%.

Реклама:

Аналогічну динаміку показав і індекс гривневих ресурсів KіevPrіme. У підсумку ціна гривні перевищила вартість долара (у середу - 5,25%/6,5%), який ще минулого тижня був у десять разів дорожчий за гривню.

Цю ситуацію банки пов'язують із прийняттям Нацбанком на початку місяця постанови #403, яка спрямована на боротьбу з інфляцією. Тоді НБУ підняв ставки рефінансування до 12-12,5%, зробивши недоступними свої ресурси для банків, а з метою вилучення надлишкової гривневої ліквідності підвищив ставки депозитних сертифікатів із 1,5-4,5% до 5-7%. Це зробило банківські вкладення на рахунки НБУ більш вигідними, ніж кредитування на міжбанку.

А найістотніший вплив на ринок зробило включення до складу зобов'язань, які підлягають резервуванню (4% від суми), коштів, залучених від банків-нерезидентів.

Це означає, що на ринку більше не буде дешевої гривні, що підвищить кредитні ставки невеликих банків.

Комерсант-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!