Алієв вважає, що азербайджанської нафти вистачить на Одесу-Броди

П'ятниця, 23 листопада 2007, 13:53 -

Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявляє, що запасів нафти в країні вистачить для того, щоб забезпечити початок роботи нафтопроводу "Одеса-Броди-Плоцьк".

Про це він сказав в інтерв'ю газеті "Польська".

"Я вважаю, що азербайджанської нафти вистачить", - сказав він, додавши, що, відповідно до проведених досліджень, тільки з одного з нафтових родовищ у країні можна щорічно добувати 9 млн барелів нафти (близько 1,6 млн тонн).

"Це тільки одне родовище, але ж багато інших родовищ ще тільки досліджуються", - сказав Алієв.

Реклама:

Він також зазначив, що з басейну Каспійського моря щорічно в Європу транспортується понад 100 млн тонн нафти, частина з яких може поставлятися через "Одеса-Броди-Плоцьк".

Як повідомляло агентство, Азербайджан має намір до 2009 року надати необхідні обсяги нафти для транспортування європейським споживачам нафтопроводом "Одеса-Броди" у напрямку Бродів.

Президент Польщі Качинський у жовтні назвав достатньою участь Азербайджану для добудування українського нафтопроводу "Одеса-Броди" до польського Плоцька.

На його думку, трубопровід буде рентабельним при прокачуванні 8 млн тонн нафти на рік за 20 млн тонн можливих на першому етапі обсягів.

10 жовтня було підписано корпоративний договір між державними нафтовими й нафтотранспортними компаніями Азербайджану (Socar), Грузії (Georgian Oil and Gas Corporation), Литви (Klaipedos Nafta), Польщі (PERN Przyjazn) і України ("Укртранснафта") про приєднання до спільного польсько-українського підприємства "Сарматія".

Акціонери "Сарматії" на засіданні 19 жовтня вирішили збільшити статутний фонд з нинішніх 4 млн злотих (близько 1,5 млн доларів) до 9 млн злотих (близько 3,5 млн доларів).

"Укртранснафті", PERN, Socar й GOGC буде належати по 24,75% акцій.

Klaipedos Nafta стане власником 1% акцій "Сарматії".

"Сарматія" створена влітку 2004 року для добудування "Одеса-Броди" до Плоцька й створення на базі трубопроводу євразійського нафтотранспортного коридору для поставок каспійської нафти в Європу.

"Українські новини"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: