Запрошуємо на перший за час великої війни Банківський форум

Бойко відбивається від "білоруського варіанта" щодо газу?

Вівторок, 20 листопада 2007, 10:54

Голова Міністерства палива й енергетики України Юрій Бойко в понеділок провів черговий раунд переговорів із "Газпромом" про принципи формування ціни на газ у середньостроковій перспективі.

За інформацією видання "Комерсант-Україна", Україна запропонувала встановити ціну на газ у 2008 році $147,5 за тисячу кубометрів, а в 2010 році – $160.

Джерела в "Газпромі" повідомили, що російська компанія в понеділок виявилася не готовою прийняти пропозицію України і переговори перенесли.

Перемовини про перспективи співробітництва Росії й України щодо газу в центральному офісі "Газпрому" у понеділок тривали до пізнього вечора. Сторони з'ясовували юридичні деталі угоди, яку планують підписати до кінця цього тижня. Про її принципи вони домовилися ще в минулий четвер.

Реклама:

Як розповів виданню перший заступник голови Секретаріату президента Олександр Шлапак, угода зафіксує принцип формування ціни до 2011 року, який полягатиме в тому, що Україна одержуватиме газ за ціною на кордоні Польщі-Німеччини мінус транспортні витрати.

"Певні коливання ціни передбачені у зв'язку із закачуванням газу в підземні сховища і сезонну затребуваність газу на ринку", - пояснив Шлапак.

За його словами, в угоді будуть записані конкретні ціни на газ до 2011 року: "Ми не погодилися з білоруським варіантом угоди, де прописані понижувальні коефіцієнти, і вирішили все зафіксувати точно".

Шлапак повідомив, що після переговорів у минулий четвер у "Газпромі" президент Віктор Ющенко схвалив їхні підсумки.

Джерело видання, близьке до переговорів, розповіло, що ціна на газ, яку Україна запропонувала "Газпрому", становить у 2008 році $147,5 за тисячу кубометрів, у 2010-му – $160. Ціна у 2009 році буде деяким проміжним значенням.

Як повідомив Шлапак, в угоді передбачено, що до 2011 року ціна транзиту природного газу для Росії мінятися не буде, а надалі в документ будуть закладені умови, за яких можна переглянути транзитні ставки.

Високопоставлене джерело в "Газпромі" пояснило, що пропозиція України "будується на збереженні чинної системи постачань".

"Якщо змішати туркменський, казахський і узбецький газ, що його "Росукренерго" купує на 2009 рік, і додати незначну націнку RUE, вийде та ціна, яку запропонувала Україна", - сказав співрозмовник видання.

Гендиректор газотрейдингової компанії "Об'єднана газова група" Данило Шевелєв каже, що якщо ціна на газ  справді буде $147,5 за тисячу кубометрів, то його вартість для промисловості сягне $220-230 за тисячу кубометрів (зараз $180-190 за тисячу кубометрів).

"Українська правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!