Запрошуємо на перший за час великої війни Банківський форум

У Ющенка бачать Держкомісію з цінних паперів "спеціальним незалежним органом"

Вівторок, 20 листопада 2007, 15:11

Державна комісія з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) України повинна бути спеціальним незалежним державним органом.

Таку думку висловив заступник глави Секретаріату президента, представник президента в Конституційному суді й Центральній виборчій комісії Марина Ставнійчук.

"Як може орган, котрий регулює ці питання - купівлю, використання цінних паперів, - бути підлеглим органу, який від імені держави є рівноправним учасником цих взаємин з іншими учасниками? Це - нонсенс", - заявила Ставнійчук в інтерв'ю журналістам у вівторок.

Вона підкреслила, що ДКЦПФР повинна мати "винятково статус державного органа й не відноситися до виконавчої влади в будь-якій модифікації - зі спеціальним статусом або без такого".

Реклама:

Ставнійчук також відзначила, що зараз у державі діє ряд органів, які не відносяться до тих, чиї повноваження перебувають винятково у сфері судової, виконавчої й законодавчої влади.

"Комісія - це орган регуляторної політики, і з урахуванням цього має спеціальний статус - незалежний, самостійний і, відповідно до закону, здійснює цілий ряд регуляторних і контрольних функцій у сфері функціонування цінних паперів", - ще раз підкреслила Ставнійчук.

За її словами, міжнародна практика також іде саме шляхом надання подібним до органів самостійного статусу у фінансових правовідносинах.

"Європейський Союз у такий спосіб рекомендує країнам, які входять у нього, регулювати ці питання статусу й повноважень, підпорядкування й утворення цих органів як самостійних і незалежних", - відзначила вона.

Коментуючи зміни, внесені в указ президента, яким затверджене положення про Державну комісію з цінних паперів і фондового ринку, Ставнійчук сказала, що вони пов'язані з тим, що статус даної комісії визначений законом. За її словами, в указі президента не було необхідності відтворювати положення закону.

Нагадаємо, указом №1109 від 16 листопада 2007 року Ющенко вніс виправлення в указ від 1997 року. У них президент вилучив з положення про ДКЦПФР її визначення як центрального органу виконавчої влади. У положенні також замінені слова про призначення й звільнення глави комісії і її членів президентом за узгодженням із Верховною Радою на строк сім років словами "про їхнє призначення й звільнення відповідно до закону".

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!