Запрошуємо на перший за час великої війни Банківський форум

Центральних органів виконавчої влади стало на один менше

Понеділок, 19 листопада 2007, 18:40 -

Президент Віктор Ющенко забрав із положення про Державну комісію з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) її визначення як центрального органа виконавчої влади.

Як повідомляється на офіційному веб-сайті президента, відповідні поправки в указ від 14 лютого 1997 року №142 Ющенко вніс указом №1109 від 16 листопада 2007 року.

Відповідно до них, у положенні також замінені слова про призначення й звільнення глави комісії і її членів президентом за узгодженням із Верховною Радою на строк сім років на слова про їхнє призначення й звільнення відповідно до закону.

Як повідомлялося, Конституційний суд (КС) України восени відкрив справу щодо конституційності положень закону "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні", згідно з якими ДКЦПФР підлегла президентові країни, котрий призначає її главу й членів за узгодженням із Верховною Радою.

Реклама:

Конституційне звернення подали 48 народних депутатів, які також заперечують конституційність затвердження президентом положення про ДКЦПФР.

Один із них висловив думку, що внесені президентом виправлення спрямовані на посилення його позицій у КС на слуханнях із цієї справи, початок яких попередньо призначено на 20 листопада.

Як повідомлялося, після прийняття закону про Кабінет Міністрів ряд подібних ДКЦПФР комісій, наприклад Національна комісія з регулювання електроенергетики (НКРЕ) або Національна комісія з  регулювання зв'язку (НКРЗ), стали підлеглими уряду. У той же час прямо застосувати вимоги закону про Кабінет Міністрів до ДКЦПФР не можна, тому що діяльність цієї комісії регулюється окремим законом.

Верховна Рада 1 липня 2004 року завершила формування нового складу ДКЦПФР, затвердивши за поданням президента її членами бютівця  Андрія Портнова, комуніста Володимира Петренка й генерального директора аудиторської фірми "Донецький аудит", главу ревізійної комісії "Укртелекому" Івана Нестеренка. Тижнем раніше парламент погодився із призначенням головою комісії радника президента Анатолія Балюка й із переобранням на черговий семирічний строк члена комісії Сергія Бирюка. А ще два члени комісії - Микола Бурмака й Володимир Харицький - призначені указами глави держави від 11 липня 2002 року. Строк їхніх повноважень - сім років.

У середині лютого 2005 року Портнов подав у відставку. Це місце залишається вакантним дотепер.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: