Запрошуємо на перший за час великої війни Банківський форум

Україні відмовили в боротьбі з туберкульозом

Четвер, 15 листопада 2007, 10:38

Глобальний фонд боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією 12 листопада відхилив заявку України на одержання гранта на суму 94,683 млн доларів для боротьби з туберкульозом.

Про це повідомив голова комітету із протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу й іншим соціально небезпечним захворюванням Василь Петренко.

Заявку було подано в липні 2007 року.

Петренко додав, що на сьогодні не може повідомити, з якої причини була відхилена заявка, оскільки комітет не має необхідних документів, що декларують рішення Глобального фонду.

Реклама:

"Офіційного документа в мене ще нема", - сказав він.

Рішення про невиділення Україні гранта для боротьби й профілактики туберкульозу було прийнято на 16-му засіданні правління Глобального фонду.

Інформований співрозмовник повідомив "Українським Новинам", що рішення про невиділення Глобальним фондом коштів Україні прийнято у зв'язку з низкою недоробок.

Він уточнив, що таке рішення стало результатом невиконання Кабінетом Міністрів перед Глобальним фондом усіх своїх зобов'язань із поточних і раніше виділених грантів, незадовільної роботи Нацради з питань протидії туберкульозу й ВІЛ/СНІДу й те, що, за оцінками Глобального фонду, з бюджету України виділяється недостатньо коштів на профілактику й лікування ВІЛ/СНІДу й туберкульозу.

22 жовтня Україна приєдналася до Берлінської декларації з туберкульозу.

Цей документ визначає основні напрямки співробітництва із Всесвітньою організацією охорони здоров'я країн-учасниць і передбачає підвищення політичної відповідальності держав у боротьбі з туберкульозом.

У лютому Верховна Рада прийняла програму боротьби з туберкульозом на 2007-2011 роки.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, у світі щорічно 8,9 млн чоловік хворіють на туберкульоз, вмирають від цієї хвороби близько 1,7 млн чоловік.

Загальне число хворих на туберкульоз у світі становить 50-60 млн чоловік.

У 2006 році вперше за останнє десятиліття захворюваність на туберкульозо в Україні зменшилася на 1,1%.

За даними МОЗ, станом на кінець 2005 року в Україні на обліку було понад 103 тис. хворих на туберкульоз.

"Українські новини"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!