Запрошуємо на перший за час великої війни Банківський форум

Україна планує до кінця року позичити ще грошей - Кінах

Четвер, 4 жовтня 2007, 15:53

Україна розглядає вихід на ринки зовнішніх позик до кінця року як можливість компенсувати недонадходження від приватизації держмайна, заплановані в бюджеті, й виконати всі намічені витрати, сказав міністр економіки Анатолій Кінах.

"Я змушений констатувати, що політичні ризики, політична конкуренція за вплив на ресурси, на жаль, негативно впливає і на виконання прибуткової частини бюджету, в першу чергу - на надходження від приватизації", - сказав Кінах на брифінгу.

"У зв’язку з політичними ризиками розглядаються альтернативні варіанти, включаючи зовнішні позики", - сказав він.

Реклама:

За даними Держказначейства, за січень-серпень Фонд держмайна перерахував до бюджету близько 15 відсотків річного плану, що становить 10,6 мільярда гривень.

За словами Кінаха, тільки через припинення конкурсу з продажу Одеського припортового заводу країна потенційно втрачає п’ять-шість мільярдів гривень.

За його словами, питання про терміни й розмір позики буде розглянуто за підсумками виконання бюджету за дев’ять місяців.

Президент України Віктор Ющенко відмінив підготовку до призначеного на 30 жовтня конкурсу з продажу 99,52% одного з найбільших у країні виробників хімічної продукції, оскільки визнав умови приватизації не відповідними Конституції та українському законодавству.

Уряд призначив за Одеський припортовий завод стартову ціну приблизно в $500 мільйонів, але розраховував продати значно дорожче.

Граничний розмір бюджетного дефіциту України на 2007 рік - 15,7 мільярда гривень (приблизно 2,6 відсотка до ВВП), обсяг державних позик - близько 10 мільярдів гривень (приблизно $2 мільярди).

Мінфін розмістив у червні п’ятирічні євробонди на суму $500 мільйонів, а на внутрішньому ринку вже випустив ОВДП на суму 2,6 мільярда гривень.

Reuters

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!