Янукович доручив Бойку до 10 листопада завершити переговори щодо газу

Середа, 31 жовтня 2007, 11:14

Прем'єр-міністр Віктор Янукович доручив міністрові палива й енергетики Юрію Бойку протягом 7-10 днів завершити переговори з російським газовим монополістом - компанією "Газпром"- щодо ціни на газ на 2008 рік.

Про це Янукович сказав, відкриваючи засідання Кабінету Міністрів у середу, передають "Українські новини".

"Необхідно завершити переговори із "Газпромом" про ціни на газ. Я звертаюся до Бойка й даю доручення про завершення переговорів найближчим часом, протягом тижня--10 днів", - сказав Янукович.

Він вказав на важливість якнайшвидшого вирішення цього питання, оскільки воно впливає на формування державного бюджету на 2008 рік і програми соціального розвитку.

Реклама:

Янукович також сказав, що підтримує президента Віктора Ющенка в тому, що ціна на імпортний газ для України в 2008 році не повинна перевищувати 150-160 доларів на 1000 кубометрів.

"Я вважаю, що в нас є всі можливості свою позицію відстояти з урахуванням цін на транспортування газу", - сказав прем'єр.

Нагадаємо, Ющенко вважає оптимальною ціною на газ для України 150-160 доларів за тис. куб. м.

Міністр економіки Анатолій Кінах допускає зростання цін на імпортний газ не більше ніж на 15%, із 130 доларів за тис. куб. м до 149,5 долара за тис. куб. м у 2008 році.

З 2007 року Україна одержує природний газ по 130 доларів за тис. куб. м на кордоні України й Росії, що на 36,8% більше ціни газу, що постачався в 2006 році (95 доларів за тис. куб. м).

Цього року Україна не закуповує природний газ російського походження, маючи домовленості з Узбекистаном про поставки через ексклюзивного постачальника компанію "РосУкрЕнерго" 7 млрд куб. м газу в рік і з Казахстаном про поставки 8,5 млрд куб. м газу в рік, а також із Туркменістаном про поставки 42,5 млрд куб. м газу на рік.

На кордоні України й Росії газ у "РосУкрЕнерго" купує спільне підприємство "Укргаз-Енерго" і продає його промисловим підприємствам і Теплокомуненерго, а також реалізує його "Нафтогазу України" для потреб населення, ТКЕ й бюджетної сфери.

"РосУкрЕнерго" закуповує весь газ у "Газпрому".

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!